Munkácsi polgármester-választás anno 2004: öt évet kapott a hamisító

2005. augusztus 26., 10:00 , 241. szám

A Munkácsi Járási-Városi Bíróság a 2004. évi áprilisi polgármester-választások eredményeinek meghamisításáért öt év szabadságvesztésre ítélte a júliusban a főügyészség rendeletére őrizetbe vett Mikola Szoljanikot, a 32. sz. szavazókörzet választási bizottságának elnökét.

Szoljanikot több vádpontban találták bűnösnek, jelesül, hogy Viktor Gyadcsenkóval, a kormányzó volt helyettesével együtt valótlan adatokat tüntettek fel a választási bizottság jegyzőkönyvében, valamint tudatosan meghamisították a választási okiratokat.

A Legfőbb Ügyészség sajtószolgálata közölte, hogy befejezték a Vaszil Fenics, a 11. sz. szavazókörzet választási bizottsága elnöke elleni nyomozást, és az ügyet átadták a bíróságnak. Őt a választási okmányok meghamisításával és kenőpénz elfogadásával vádolják.

A munkácsi polgármester-választásokon elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos, hogy a bíróság meghosszabbította Valerij Dernovij volt munkácsi rendőrfőnök vizsgálati fogságának időtartamát; őt szintén választási csalások elkövetésével és ezen belül csalások eltussolásával vádolják a nyomozószervek.