Az intolerancia jegyében

Tiszteletlen ünneplők Vereckénél

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

A Narodnij Ruh megyei szervezete Ukrajna államelnökétől és a megye kormányzójától az egykori szicsgárdisták újratemetésének elősegítését kérte, akiket 1939-ben végeztek ki a Vereckei-hágó közelében. A folyamodványt a tömegsírnál felállított jelképes síremléknél megtartott ünnepi nagygyűlésen hagyták jóvá Ukrajna függetlenségének 14. évfordulóján. A rendezvényen közös imádságot tartottak Ukrajnáért egy pravoszláv püspök, valamint görög katolikus papok részvételével - adja hírül a Karpatszka Ukrajina című megyei hetilap augusztus 27-i számában.

Augusztusban magyarországi turisták is tiszteletüket tették a Vereckei-hágón lévő honfoglalási emlékmű torzójánál. Elmondásuk szerint egy ukrán csoport tagjai egy, a közelben zajló ünnepi rendezvényt követően a magyar történelmi emlékhelyet is "felkeresték". Többen felkapaszkodtak a torzóra és ukrán nemzeti lobogót lengetve "elfoglalták" azt, majd szétdobálták az emlékmű és oltárkő körüli koszorúkat, széttépték a magyar nemzeti színű szalagokat, és feliratokkal csúfították el az emlékművet.

Így a XXI. század elején, Európa közepén felmerül a kérdés, miért nem tisztelik egyesek mások ünnepét, történelmi emlékhelyeit? Miért kell egy más nemzetiség által felállított és tisztelt emlékjelet, egyébként képzőművészeti alkotást, megrongálni, tönkretenni? Vajon mi kell ahhoz, hogy az egymás iránti tisztelet, tolerancia győzzön az intolerancia felett? Mi kell ahhoz, hogy bölcsesség és béke költözzön a fejekbe és a szívekbe? És végül, mikor fejeződhet be a vereckei emlékmű felépítése?

P. Zs.