Hírek Szolyváról

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

Szolyván viszonylag rövid múltra tekint vissza az intézményes magyaroktatás: négy éve indították az első iskolai osztályt, míg a vasárnapi iskolákat mintegy tíz esztendeje karolta fel a KMPSZ. A lelkes pedagógusok igyekeznek a gyerekek számára érdekesen és hasznosan megszervezni a nyári vakációt is.

A szolyvai gyerekek első vakációs programja a nyári bibliahét volt, amelynek megszervezéséhez a Proprofessional Alapítvány járult hozzá. A következő héten anyanyelvőrző tábort rendeztek az Illyés Közalapítvány támogatásával. A szervezők - a Szolyvai 2. Számú Általános Iskola magyar tagozatának pedagógusai - különböző csoportokban differenciáltan foglalkoztak a gyerekekkel, hiszen a táborban részt vettek a magyar osztályok tanulói, a magyar vasárnapi iskolások, valamint olyan gyerekek, akik ez év szeptemberétől kezdik el a magyar nyelv tanulását.

A következő héten a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség szervezésében folytatódott az anyanyelvőrző tábor. A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskoláról Szolyvára érkezett hallgatók szervezték a programot. 10 szolyvai gyermek részt vett az anyanyelvi Irka-tábor hagyományosan Beregszászban megrendezett programjában is.

A hazai táborok után 19 szolyvai magyar iskolást vendégül láttak a magyarországi Őrharomban, a József Attila nevét viselő iskola és Urbán Árpád képviselő jóvoltából. A gyerekek megismerhették a vidék és Budapest nevezetességeit. Maradandó emlékekkel és gazdag ajándékokkal tértek haza, hogy élményekkel feltöltődve kezdhessék az új tanévet.

Kertész Zsuzsanna