Kárpátalja egyik kiemelkedő alkotójára emlékeztek

Egy éve ment el Szemán

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

Halálának évfordulóján emlékeztek a neves kárpátaljai festőművészre, Szemán "Öcsi" Ferencre a Boksai József Megyei Szépművészeti Múzeumban augusztus 26-án. Öcsi, a nagyra becsült alkotótárs, a tisztelt és kedvelt művész egy évvel ezelőtt, élete 67. évében távozott az élők sorából.

"Olyan emberre emlékezünk, akit mindannyian Öcsiként ismertünk és szerettünk. Aki tudatosan élte életét, vállalva küldetését és sorsát, a maga szélsőségeivel, nehézségeivel, kegyetlenségeivel és szépségeivel" - köszöntötte a jelenlévőket Ljudmilla Bikszej, a múzeum tudományos munkatársa.

Ezután a jelenlévők megtekintették Vitalij Dvorcin filmrendező Ez a város című rövidfilmjét, mely felidézte Szemán Ferenc alakját, valamint a művész személyes vallomását az általa olyannyira szeretett Ungvárról. - Öcsi rendkívül tehetséges alkotó volt, a magánéletben elegáns és kimért úriember, máskor bohém, imádnivaló, polgárpukkasztó. Imádta ezt a várost. Hozzátartozott szellemiségéhez. Neve a legfényesebb tintával van beleírva kitörölhetetlenül abba a könyvbe, mely a város történetéről szól - mondta a film rendezője.

A Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társasága művészeinek nevében, Riskó György alelnök emlékezett és nyújtotta át Szemán Öcsi Ferenc festőművész című, nemrég megjelent könyvét az alkotó özvegyének, Kátya asszonynak. "Szemán Ferenc alapítója, és egyik vezéralakja volt a Révész Imre Társaságnak, szellemisége ma is itt van közöttünk. Öcsi mindig a társaság középpontja volt, és ezúttal is képes volt ennyi embert összehozni, csakúgy, mint kiállításai alkalmával. Ő az, akiről nyugodt szívvel elmondhatjuk, hogy világviszonylatban is az egyik legnagyobb kárpátaljai művész" - mondta az alelnök.

A bensőséges hangulatú emlékesten meleg szavakkal szólt Szemán Ferencről Halina Rizsova, a múzeumi alap vezetője, Balla Pál festőművész, Horváth Sándor író. Szemán Ferencné Kátya asszony meghatottan köszönte meg azt a szeretetet és tiszteletet, mely máig övezi Szemán Öcsi Ferencet, a festőművészt, és azt, hogy sokak számára volt fontos, hogy eljöjjenek az emlékestre.

pzs