Önálló adással jelentkezhet a megyei televízió

A fejlesztés pozitívan érinti a magyar szerkesztőséget is

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

Hamarosan saját frekvencián, önálló műsorokkal jelentkezik a Kárpátaljai Televízió- és Rádiótársaság. A megyei tv jelenleg napi kétórányi műsoridővel rendelkezik az ukrán nemzeti tévécsatornán, ám hivatalosan nincs jelen az éterben. Hasonló a helyzet a rádióadásokkal is. A társaság új vezetősége fejlesztési programot dolgozott ki, amelyről Jevhen Siskovval, a tévétársaság újonnan kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.

- Első lépésként hatósági engedélyeket szereztünk 11 tévé- és 4 rádiófrekvenciára, ezzel hivatalossá tettük jelenlétünket az éterben. További frekvenciák kiváltásával szeretnénk 60-70%-os lefedettséget elérni Kárpátalján, valamint műholdas műsorszórást is tervezünk. Ezzel saját tévé- és rádiócsatornája lehetne a régiónak. Ukrajna más megyéiben ez évekkel korábban megvalósult. Szükség van eszközfejlesztésre is, hogy valóban korszerű tévé- és rádióstúdió működjön Ungváron. A több milliós beruházást részben a megyei költségvetés, részben állami támogatás fedezi. A társaság tévéstúdiója ma 15 éves, műszaki szempontból elavult kamerákkal, hang- és fényberendezések dolgozik.

- Mire van szükség egy műsoradó sikeres működtetéséhez?

- Pénzre. Tévécsatorna nem létezhet jó filmek, szórakoztató műsorok nélkül. A rendszeres műsorcserére szerződést kötöttünk román, magyar, szlovák tévé- és rádiótársaságokkal. Terveink szerint a megyei tévécsatorna óránként jelentkezne híradóval. Ezzel kapcsolatban nagy feladat hárul a társaság nemzetiségi szerkesztőségeire, hogy minél színesebb információkat tudjunk közvetíteni Kárpátaljáról. Szükség van még szakameberekre, elsősorban újságírókra, rendezőkre. A képzésben partnerünk egy kijevi főiskola, illetve szerződést kötöttünk román, magyar és szlovák tévétársaságokkal, ahol továbbképzés és gyakorlatszerzés céljából fogadják munkatársainkat. Jelenleg is folyik a műsorvezetők, bemondók képzése.

- Mikorra várható a rendszeres műsorok jelentkezése?

- A rádiótársaság induló adásai múlt hétfőtől már hallhatók a 106.8 FM hullámhosszon, a Melódia rádióval együtt. Az ungvári 49-es csatornán október közepétől jelentkezünk önálló tévéműsorokkal, majd novemberben indul a megyei tévécsatorna 24 órás adása. Reggel 3 órás reggeli élőműsorral indítunk " Jó reggelt, Kárpátalja!" címmel (kijevi idő szerint 7.00 és 10.00 óra között), este ugyancsak élő magazin, napközben hírműsorok szolgálják a nézőket.

- Ön Kijevből érkezett Ungvárra. Miért vállalta a kárpátaljai tévétársaság vezetését?

- Fiatalon kerültem a kijevi tévéhez, ahol a nyolcvanas években nagyon nehéz volt elhelyezkedni. Dolgoztam világosítóként, hangmérnökként, bedolgozó újságíróként, a Törvény és mi című tévéadásban, majd a Pravo tévé- és rádiótársasághoz kerültem, aminek egy időben a vezetője voltam. Később Moszkvában dolgoztam, ahol egyebek mellett az ORT tévécsatorna műsorvezetőjeként tevékenykedtem. Amikor ismét munkát kerestem, olyan kiváltságban volt részem, hogy válogathattam az ajánlatok között. Egy külföldi állás helyett én a kárpátaljai tévétársaság vezetői posztját választottam. Hogy miért? Számos területét kipróbáltam már a tévézésnek, rádiózásnak, ellenben egy megyei tévétársaság vezetése valódi kihívást jelent számomra. Ugyanakkor valamelyest ismerem is a vidéket, miután az utóbbi 5-6 évben mindig ide jártam pihenni és számos barátom él itt.

- Hogy érzi magát vidékünkön, milyennek látja az itt élő embereket, a kollégákat?

- A kollégákkal jól megvagyunk, sokat segítenek abban, hogy a döntéseket közösen, a legjobb tudásunk szerint hozzuk meg. Az itt élő emberek nyitottak, rosszindulatot senki részéről nem tapasztaltam. Kárpátalját a nyolcvanas évek elején ismertem meg. Ami most meglepett, hogy azokhoz az időkhöz képest ma sokkal több a szemét az utakon, a lakónegyedek java része rendezetlen. Fontos lenne emberibb módon viseltetnünk környezetünk iránt, részben magunk miatt, részben megtisztelve ezzel az Ungvárra érkező külföldi turistákat, vendégeket. Kinek-kinek a maga munkaterületén, lakóhelyén kellene többet tennie környezete szebbé tételén, akár társadalmi munkában is.

Kulin Zoltánt, a tévétársaság vezérigazgatójának első helyettesét, arról kérdeztük, miként érinti a társaságnál tervezett megyei műsorszórás és nagyméretű fejlesztés az ungvári magyar rádió- és tévészerkesztőséget?

- Több munkája lesz a szerkesztőségnek. Mint nemzetiségi szerkesztőség, továbbra is jelentkezünk műsorral az Ukrán Nemzeti Televízióban a megszokott idősávban, hétfőn és csütörtökön. A megyei tévé új, októberre tervezett napi 9 órás adásidejében pedig naponta negyedórás hírműsort adunk, emellett jelentkezünk önálló műsorokkal is. Szerződéseket kötünk a Magyar Televízióval, a Duna Televízióval, hogy az általunk megfelelőnek ítélt adásidőben leadjuk a tőlük kapott műsorokat, ami tovább bővíti a magyar adások választékát a megyei televízió műsorában. A magyar szerkesztőség tervezi új munkatársak alkalmazását a rádióban. A tévés szakmában azonban nehéz "kész" szakembereket találni, így képzésüket is meg kell szervezni. A tévétársaság által tervezett új tévéstúdiót, vágóstúdiót természetesen a magyar szerkesztőség munkatársai is használják majd. Ugyancsak tervezzük egy ún. hírszerkesztőség kialakítását, a későbbiekben onnan is jelentkeznének mind ukrán, mind nemzetiségi, ezen belül magyar nyelvű híradások.

Popovics Zsuzsanna