Összegezték az aratás eredményeit a Beregszászi járásban

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

A Beregszászi járásban befejeződött az aratás, melynek eredményeit a napokban összegezték. Idén a járásban 13 519 hektáron 37 019 tonna terményt csépeltek ki. Az átlagos terméshozam 28,9 mázsát tett ki hektáronként, ami elmarad a múlt évihez képest.

Az aratók áldozatos munkájáért a járás vezetői mondtak köszönetet. Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal (BJÁKH) elnöke elmondta, hogy nem könnyű évet zárnak, mert nehéz a gazdaságok anyagi helyzete, nincs stabil felvevőpiaca a gabonaféléknek, csupán a kenyérnek valóért fizetnek jó árat.

Az eseményen, melyen jelen volt Mihajlo Dancsa, a megyei mezőgazdasági főosztály vezetője is, méltatták a legjobb eredményt elérő gazdaságokat, aratókat és gépkocsivezetőket-traktoristákat. Idén is az Artosz Kft. érte el a legjobb eredményt: 330 hektárnyi területen hektáronként 59 mázsa búzát arattak.

Lapunknak nyilatkozva Csizmár Béla elmondta, az emberek odaadása, munkája, tudása nem kevesebb, a múlt évinél gyengébb eredmény nagyrészt a kedvezőtlen időjárásnak és a gazdák, gazdaságok gyenge anyagi helyzetének tudható be. Vannak olyan gazdaságok, ahol csupán 18 mázsa a hektáronkénti terméshozam, de van olyan is, ahol 60 mázsát csépeltek ki. A járás területén termett kenyérgabona nem elegendő, ezért a szükséges mennyiség 70%-át kell behozni a feketeföldi övezetekből. Csak egy-két gazdaság néhány búzatáblája az, amely kenyérnek valót termett, a többit a behozott búzával keverve lehet felhasználni őrlésre és kenyérsütésre. A pénzügyi fedezet rendelkezésre áll, így a járás vezetője szerint nem lesz gond a kenyérellátással. Van elég takarmánygabona és szálas takarmány, sőt, az előbbi esetében túlkínálat van, azonban az állatállomány továbbra sem a kívánatos mértékben gyarapszik. Az állattartás terén persze vannak bizonyos eredmények is, mert a hús árának jelentős emelkedése ösztönzőleg hatott a sertéstenyésztésre, melynek költségei jóval hamarabb megtérülnek, mint a szarvasmarha-tenyésztés esetében. Csizmár Béla szerint jövő tavaszra kiegyenlítődik az a sertésállomány, mely a múlt év végétől kezdve mostanáig csökkent. A BJÁKH elnökének prognózisai szerint, ha nem lesznek előnyös banki kölcsönök, a termelők egy része tőke hiányában sajnos lehet, hogy nem fogja elvetni az őszi gabonaféléket.

bj