Uniós személyi igazolvány a határon túli magyaroknak?

2005. szeptember 2., 10:00 , 242. szám

Az Európai Unión belüli utazásra jogosító személyi igazolványt kaphatnak a határon túli magyarok - a Népszabadság információi szerint ezt a lehetőséget mérlegeli a magyar kormány. Ezzel a kettős állampolgárság megadása nélkül is biztosítható lenne, hogy a környező államokban élő magyar nemzetiségűek a kontinens huszonöt államában gyakorlatilag szabadon mozoghassanak.

Esetükben is csupán az az általános korlátozás érvényesülne, hogy hat hónapon belül legfeljebb kilencven napig tartózkodhatnának az unió területén.

Erről mindeddig nem esett szó, de modellként a görög megoldás szolgálhat, mert Athén az Albániában élő görög kisebbséggel szemben - Brüsszel jóváhagyásával - különleges elbánást alkalmaz. A Határon Túli Magyarok Hivatalának honlapján található egyik dokumentum szerint Görögország először hat hónapra szóló nemzeti, tehát csak saját területére érvényes vízumot ad ki, amelynek birtokában a kérelmező felkeresheti a kijelölt rendőrkapitányságot, ahol a görög nemzetiségű, de idegen állampolgárok számára rendszeresített személyi igazolványt kap. Ez a görög nemzetiségűeket az anyaország területén való korlátlan tartózkodásra és munkavállalásra is jogosítja, emellett ők - az uniós polgárokra vonatkozó általános feltételek mellett - más EU-tagállamokba is beutazhatnak. Erről Athén külön megállapodást kötött az unióval.

A görög származású albán állampolgárok számára kiadható "speciális személyi igazolvány" megilleti a házastársakat és a közvetlen családtagokat is. A kedvezmény megadása előtt azonban a kérelmezőnek igazolnia kell a nemzetiségi hovatartozását; az erről szóló dokumentumot korábban az Albániában élő görögök egyesülete állította ki, a visszaélések miatt azonban a származást most már a tiranai görög nagykövetség vizsgálja. Egyébként az 1991-ben elfogadott jogszabály hatálybalépése óta a görög származású albánok számára 130 ezer speciális személyit bocsátottak ki.

Gyurcsány Ferenc a magyar közszolgálati rádióban múlt kedden sugárzott interjújában arra a kérdésre, várható-e az ügyben megoldás a jövő évi választásokig, azt mondta: "Olyan gyorsan oldjuk meg, amilyen gyorsan csak lehetséges." (Népszabadság Online)