A háború gyermekei

Szociálpolitika

2005. szeptember 9., 10:00 , 243. szám

2006. január 1-jétől lép életbe A háború gyermekeinek szociális védelméről szóló törvény, melyet tavaly novemberben fogadott el Ukrajna Legfelső Tanácsa. A háború gyermeke státus mindazokat megilleti, akik 1945. szeptember 2-ig nem töltötték be 18. életévüket.

A nevezett státussal rendelkezők szociális kedvezményei: 1. a munkahely megtartásához való jog létszámcsökkentés esetén, 2. soron kívüli munkaszabadság igénybevétele, plusz két hét fizetetlen munkaszabadság, 3. az ideiglenesen elvesztett munkaképesség időszakára az átlagfizetés 100%-ának folyósítását, 4. földterület soron kívüli biztosítása háztelek vagy gazdálkodás céljából, 5. ingyenes közlekedés a helyi járatokon, valamint megyehatáron belül, a városközi vonat- és buszjáratokon, 6. 25%-os fizetési kedvezmény a kommunális szolgáltatásokra (földgáz, villamos energia stb.) az átlagfogyasztás határain belül. A nyugdíjas korú, státussal rendelkezők havi járandósága a mindenkori minimális öregségi nyugdíj 30%-ával emelkedik.

A szociális osztályok megkezdték a háború gyermekei státust igénylők nyilvántartásba vételét. Előzetes adatok szerint Kárpátalján 160 ezer fő igényelheti a státust. Az érintetteknek fel kell keresniük az illetékes járási/városi szociális osztályt és bemutatni a személyigazolvány-másolatot, az identifikációs kódszám másolatát, a családi összetétel-igazolást, valamint egy lakásjellemzést. Ezt az igazolást a falusi lakosságnak a helyi községi tanács, a városokban a szociális osztály állítja ki a házkönyv alapján.

P. Zs.