Megkezdődtek a szüreti mulatságok

2005. szeptember 9., 10:00 , 243. szám

Szeptember-október folyamán a különböző szőlőfajták beérését, a szüret kezdetét Kárpátalja magyarlakta falvaiban táncos mulatságokkal ünneplik meg. Idén elsőként szeptember 4-én, vasárnap Nagybégányban és Beregdédában került sor szüreti mulatságra.

Nagybégányban a helyi művelődési ház szervezésében már reggeltől folytak az előkészületek, majd délután a magyar népviseletbe öltözött legények és leányok színes léggömbökkel, szőlőágakkal feldíszített szekérre ültek, és népdalokat énekelve elindultak a szomszédos falvakba, hogy mulatságra hívogassák az öregeket, fiatalokat. Az esti bál kezdete előtt a művelődési háznál már népes közönség várakozott. A szüreti bál nyitányaként Koncz Tibor, a művelődési ház igazgatója a szép hagyomány ápolásának, megbecsülésének fontosságáról szólt, majd kezdetét vette az ünnepség. Nagy izgalom kísérte a tombolasorsolást, ahol fődíjként egy üveg pezsgő, valamint öt kiló szőlő, illetve még számos kisebb-nagyobb nyeremény talált gazdára. Fellépett a beregszászi Natali tánccsoport, majd a helyi művelődési ház folklóregyüttese adott elő csősztáncot. A férfiak ezt követően bizonyíthatták kedvesük iránti odaadásukat, áldozatkészségüket, hiszen megkezdődött az édességekkel és szőlővel díszített három koszorú árverezése. A reggelig tartó mulatságon aztán mindenki kedvére táncolhatott a vérpezsdítő ritmusokra.

Beregdédában szintén a helyi művelődési ház dolgozói szervezték a szüreti mulatságot. A dédai fiatalok hagyományosan feldíszített szekéren, énekelve hajtottak végig az utcákon a szomszédos falvakba, miközben egy-egy településre beérve tánccal csalogatták ki az utcára az embereket, mulatságra invitálva őket. Este aztán Beregdédában is megmutatták, milyen egy igazi magyaros szüreti mulatság. A szokásos tombola és árverés mellett a Balogh Gizella vezette helyi művelődési ház ifjúsági tánccsoportja csősztáncot, illetve más magyar táncokat és nótákat adott elő. Az eseményt hajnalig tartó mulatság zárta.

Fischer Zsolt