Újra járhatunk receptért?

Kevesebb lesz a szabadon kapható gyógyszer

2005. szeptember 9., 10:00 , 243. szám

Október 20-tól szigorodnak a gyógyszerforgalmazás feltételei, csak recept alapján válthatjuk ki a patikákban a ma Ukrajnában bejegyzett gyógyszerek túlnyomó többségét.

Az Egészségügyi Minisztérium erre vonatkozó rendeletének célja, hogy szabályozza a gyógyszerfogyasztást - közölte Nyikolaj Poliscsuk miniszter, aki szerint a lakosság ma öngyógyítással foglalkozik, minden kontroll nélkül szed különféle gyógyszereket a reklámok vagy a szomszédok sugallata alapján. Ezzel azután néha olyan állapotba juttatják szervezetüket, amivel a toxikológiai osztályok sem mindig tudnak mit kezdeni - fejtegette a szakminiszter. Poliscsuk ismételten emlékeztetett, hogy nem léteznek biztonságos gyógyszerek, amennyiben azokat nem rendeltetésszerűen alkalmazzák. A miniszter arra szólította fel a közvéleményt és az orvosokat, hogy e tekintetben vissza kell térnünk a "civilizált" gyógyszerfogyasztáshoz, s újra meg kell tanulnunk felíratni azokat.

A szaktárca vezetője szerint ma a gyógyszerfélék 39 százaléka kapható recept nélkül, ami igen sok, figyelembe véve, hogy a civilizált európai országokban ez az arány nem haladja meg a 20 százalékot.

Az egészségügyi tárca részéről emlékeztettek, hogy évente megjelentetik a recept nélkül megvásárolható gyógyszerek jegyzékét, tehát a lakosságnak nem kell attól tartania, hogy nem lesz mivel feltölteni a házi patikákat. A szabadon, azaz recept nélkül kapható gyógyszerek listája mintegy hétezer készítményt tartalmaz, így továbbra is akadálytalanul beszerezhetők lesznek a leggyakrabban használt szívcseppek, fejfájás elleni tabletták stb. Ugyanakkor az antibiotikumok, a hormonális, narkotikumot tartalmazó készítmények, s eleve minden olyan gyógyszer, melynek jelentős mellékhatásai lehetnek, vagy szedése csak egészségügyi felügyelet mellett javallott, kizárólag recept alapján lesz majd kapható.

(dn.kiev.ua)