"Áldott vagy, Szűz Mária"

Kisboldogasszony ünnepnapja

2005. szeptember 16., 10:00 , 244. szám

Szeptember 8-án ünnepelte Szűz Mária születésének napját a római és görög katolikus egyház.

Királyházán ez alkalomból az egykori Nyaláb-vár romjainál újraépült várkápolnánál került sor a búcsúra.

A nagyszőlősi római katolikus hívek kora reggel gyalogszerrel indultak Királyházára, ahol a helyiek is csatlakoztak a zarándokokhoz. Az ünnepi processzió résztvevői templomi zászlókkal, Mária-énekekkel vonultak a várhegyen álló kápolnához.

A szentmisén Ailer Gáspár, a Budapesti Kőbányai Szent László Plébánia káplánja tartott szentbeszédet. "Boldogságos Szűz Mária nemes élete példaként áll előttünk. Az Úristen már születése pillanatában kiválasztotta, megtisztította, hogy majdan belépjen a mennyországba. Istennek velünk is ez a terve: megdicsőíteni az embereket. Hinnünk kell abban, hogy bűneink ellenére Isten szeret minket, akarja örök életünket. Szűz Mária szerette Istent, mindenben ráhagyatkozott. Isten csak úgy tud vezetni, ha követjük akaratát. Nem panaszkodunk szegénységre, özvegységre, betegségre. Ennél nagyobb a mi életünk, hivatásunk" - mondta Gáspár atya.

Weinrauch Márió, nagyszőlősi plébános, ferences szerzetes ukrán nyelven szólt a hívekhez: "Akarjatok hasonlítani Szűz Máriához. Családi körben, munkahelyen, az élet minden területén törekedjetek arra, hogy Szűz Máriához hasonlóan tudjatok igent mondani Istennek, tudjatok Jézushoz méltón beszélni, dönteni, cselekedni."

A szentáldozást követően ünnepi körmenetre került sor, majd az ünneplők a helyi római katolikus nagytemplomhoz vonultak és szentségi áldásban részesültek. A helyi katolikus hívek végül szeretetvendégségre invitálták a Husztról, Nagyszőlősről, Tekeházáról, Nevetlenfaluból, Beregszászból érkezett zarándokokat.

-nagy-