Kisasszony-napi búcsú Mezőgecsében

2005. szeptember 16., 10:00 , 244. szám

Isten anyjának, Máriának születését ünnepelték a beregszászi járási Mezőgecse görög katolikus templomának búcsúján a hívek és a zarándokok.

A mezőgecseiek templomi zászlók alatt vonultak ki a falu határába a környező településekről érkező zarándokok fogadására. A liturgián Mosolygó Tamás beregdaróci görög katolikus pap mondott szentbeszédet, melyben az ünnep tartalmáról, mondanivalójáról, Mária életéről beszélt: "A te születésed, Istenszülő szűz, örömet hirdetett az egész világnak, mert belőled tündöklött fel az igazság napja, Krisztus Istenünk. Ki eltörölvén az átkot, áldást hozott ránk, és meghiúsítván a halált, örök életet ajándékozott nekünk."

A körmenetet Szabó Konstantin, az Ungvári Görög Katolikus Papi Szeminárium prefektusa, Demkó Ferenc helyi, Orosz István dédai, Margitics Jaroszláv beregszász-tasnádi, Csirpák József tiszabökényi és Mosolygó Tamás beregdaróci parochus, illetve Bakancsos Sándor, Bősze Roland és Ábrány Krisztián tiszacsomai kispapok vezették, akik a hagyományoknak megfelelően a templom négy oldalánál egy-egy evangéliumrészletet olvastak fel.

A rendezvény végén Szabó Konstantin atya olvasta fel Milan Sasik püspök levelét, amelyben tudatta, hogy Demkó Ferenc atyát a Liturgikus Egyházmegyei Bizottság tagjává nevezte ki.

dózsa