Közép-Kelet-Európa gazdagjai

2005. szeptember 16., 10:00 , 244. szám

A mértékadó lengyel Wprost magazin megnevezte 2005 leggazdagabb embereit Közép-Kelet-Európában. A régió legtehetősebbjei között hét ukrán üzletembert találunk - írja a Korrespondent.net.

A Top-100-ba ukrán részről Igor Kolomojszkij, Szergej Taruta, Rinat Ahmetov, Viktor Pincsuk, Fjodor Spig, Alekszandr Jaroszlavszkij és Petro Porosenko került be.

Az első helyen az orosz Roman Abramovicsot találjuk 15 milliárd dollárra becsült vagyonával. Az idei rangsor első 11 helyét egyébként kizárólag oroszok foglalják el.

Ukrán részről Igor Kolomojszkij, a dnyipropetrovszki Privat csoport társtulajdonosa foglalja el a legelőkelőbb helyet, őt a 12. pozícióra rangsorolták a lista összeállítói. Vagyonát a lengyel magazin mintegy 2,8 milliárd dollárra becsüli. Őt közvetlenül, azaz a 13. helyen Szergej Taruta, a donyecki Indusztrialnij Szojuz Donbasza igazgatótanácsának elnöke követi 2,4 milliárd dollárral. A 15. helyet Rinat Ahmetov, a System Capital Management elnöke, a Sahtar Donyeck labdarúgó-klub tulajdonosa foglalja el 2,1 milliárd dollárra becsült vagyonával. A 27. helyen találjuk a listában Viktor Pincsuk parlamenti képviselőt, Leonyid Kucsma exelnök vejét, az Interpile társaság elnökét, akinek vagyonát 1,5 milliárd dollárra teszik. Nyolcszázmilliós vagyonával 51. a rangsorban Fjodor Spig parlamenti képviselő, az Aval bank tiszteletbeli elnöke, míg Alekszandr Jaroszlavszkij parlamenti képviselő, az Ukrszibbank tiszteletbeli elnöke 650 millióval a 62. helyre szorult. Végül Petro Porosenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács minap lemondott elnöke a 95. helyet foglalja el a listán, vagyonát 350 millió dollárra értékelik.

Tavaly a lap adatai szerint még Rinat Ahmetov számított Ukrajna leggazdagabb emberének. Vagyonát akkor 3,6 milliárd dollárra becsülték, amivel a 6. helyet foglalta el Közép-Kelet-Európa ötven leggazdagabb emberének listáján. (Korrespondent.net)