"A Kormány tartsa napirenden a kettős állampolgárság ügyét"

Magyar Képviselők Fóruma Budapesten

2005. szeptember 23., 10:00 , 245. szám

Szili Katalin, a Magyar Országgyűlés elnöke meghívására határon túli magyar képviselők vettek részt a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) budapesti csúcstalálkozóján szeptember 16-án. A Magyar Országházban megrendezett fórumon mintegy nyolcvanan vettek részt, köztük dr. Brenzovics László megyei tanácsi képviselő, Gajdos István parlamenti képviselő, valamint Dupka György UMDSZ-alelnök. Tudomásunk szerint Dupka nem képviselő, az ukrajnai választásokon sem járási/megyei, sem pedig parlamenti szinten nem mérettette meg magát, így jelenléte a Fórumon enyhén szólva is furcsának tűnik.

Az eseményt Szili Katalin házelnök nyitotta meg, majd Somogyi Ferenc külügyminiszter adott tájékoztatást a kormány határon túli magyarsággal kapcsolatos politikájáról. A találkozón szó volt a KMKF tavalyi ülésén elfogadott előirányzatok megvalósításáról, az Európai Parlament kisebbségvédelmi tevékenységéről, valamint az uniós alkotmány ratifikációs folyamatáról.

Mint elhangzott, a KMKF alakuló ülésén (2004. szeptember 10.) elfogadott ajánlás alapján a Magyar Országgyűlés összehasonlító tanulmányt készített az Európai Unióban létező autonómiaformák és a kettős állampolgárság uniós gyakorlata tárgyában, és megvizsgálta a nemzeti kisebbségvédelem közösségi szintű érvényesítésének lehetőségeit. A tanulmányt a Képviselők Fóruma megvitatta, a benne foglaltakkal egyetértett.

A KMKF állásfoglalása kimondja: Magyarországnak indokolt az Európai Unió adta lehetőségek keretei között a nemzeti kisebbségek jogait összefoglaló közösségi szintű jogi norma kidolgozását kezdeményezni; arra kell törekednie, hogy megjelenítse a kisebbségvédelmi szempontokat az uniós jogalkotásban. A KMKF támogatja a határon túli magyarság autonómiatörekvéseit, és üdvözli, hogy a magyar kormány keresi azokat a megoldásokat, amelyek megkönnyítik a kárpát-medencei magyarság kapcsolattartását. A testület felkéri a kormányt, hogy tartsa napirenden a határon túli magyarok számára adható állampolgárság ügyét.

A Magyar Képviselők Fóruma nyilatkozatban fordul a magyarországi belpolitika képviselőihez és a határon túli magyar politikusokhoz, hogy az alapvető nemzetpolitikai célkitűzéseket emeljék ki a pártpolitikai csatározásokból.

-nagy-