Lézerrel a szürke hályog ellen

Csernyivci - nagypiaca után szemsebészeti klinikája lett népszerű Kárpátalján

2005. szeptember 23., 10:00 , 245. szám

Amilyen fontos, olyan érzékeny szerv a szemünk, mely az évek során egyre csak gyengül. Nagyszüleink, dédszüleink - ha megérték a 70-80 esztendős kort - gyakran panaszkodtak gyengülő, ködösödő látásukra. A diagnózis - szürke hályog - régen a lassú, de biztos megvakulás jóslata volt, ma már viszont kifinomult műtéti technikákkal a látás megmenthető. Korunkban a szürke hályog nemcsak az idős emberek problémája, hanem meglepően sok fiatalé is.

Az újonnan felfedezett szürke hályogos betegek száma évente 15 millióra tehető a világban, számuk 2020-ra akár 40 millióra is nőhet. Ukrajnában, s azon belül Kárpátalján is rohamosan nő a betegek száma, ma már a középkorosztálynál is.

Sok esetben a páciens csak akkor fordul szemorvoshoz, ha már egyáltalán nem lát egyik szemére, vagy a másikra is átterjedt a betegség. Kezelésének leghatásosabb módja a műtét, azaz az elszürkült lencse eltávolítása: a pupilla mögül roppant finom technikával kiemelik vagy elfolyósítás után kiszippantják az elhomályosodott szemlencsét, és a helyébe szövetbarát műanyagból készült műlencsét ültetnek be. A műtét teljes optikai rehabilitációt biztosít a betegnek, azaz a páciens visszanyeri korábbi látását. A beültetett lencse a páciens élete végéig bennmaradhat, így ha betartja az orvosi javaslatokat, előírásokat, biztosíthatja számára a jó látást.

Ma már Ukrajnában is végeznek korszerű, lézeres lencseeltávolítási műtéteteket, igaz, erre csupán három szemsebészeti klinika specializálódott. Ezek egyike a korszerű nyugati diagnosztikai és gyógyászati berendezésekkel felszerelt Regionális Szemsebészeti Klinika, mely Csernyivciben található. Ukrajnában elsőként itt végeztek 1994-ben lézeres szemlencseműtétet. Anatolij Szovva főorvos lapunknak elmondta: azóta már ötezernél is több lézeres szürkehályog-eltávolítást végeztek el. Az eljárás előnye, hogy nem kell vágásokat eszközölni a szemen. A helyi érzéstelenítéssel végzett beavatkozás mindössze 10-15 percet vesz igénybe és a műtétek 96 százalékában kiváló eredmény születik. Éppen ezért drágasága ellenére (egy műtét a műlencse típusának függvényében, szállás- és étkezési költségekkel együtt 2000 - 4000 hrivnyába kerül) egyre többen döntenek úgy többek között Kárpátalján is, hogy az akár heteket igénybe vevő hagyományos szürkehályog-műtétek helyett a korszerű eljárást választják, ugyanis ez esetben már a műtét másnapján hazatérhetnek, s ezt követően csupán orvosi kontrollra kell megjelenniük bizonyos időközönként.

A főorvos tájékoztatása szerint a Klinikán az Ukrajna különböző megyéiből érkező pácienseken kívül gyakran érkeznek Romániából, Moldovából, Fehéroroszországból, Oroszországból, sőt Németországból és Izraelből is betegek. Naponta mintegy 25-30, de akár 40 személy is áteshet a műtéten. A megyénkben található négy képviseletnek köszönhetően a kárpátaljai betegek előtt is egyre ismertebbé és népszerűbbé válik a Klinika, s ritka az olyan hét, hogy ne érkezne két-három páciens vidékünkről, akik pozitív visszajelzésekkel, visszanyert látással, életörömmel telve távoznak Csernyivciből. Nemrég sikeres szürkehályog-műtéten esett át egy idős mezőkaszonyi férfi, aki a műlencse-beültetést követően majdhogynem százszázalékosan visszanyerte a látását. Elmondása szerint jó lenne, ha a kárpátaljai kórházak szemészeti osztályai legalább a tisztaság, a betegekkel való bánásmód terén valamelyest felzárkóznának a Csernyivci Regionális Szemsebészeti Klinika színvonalához, mert a betegeknek már az is sokat számít, ha egy tiszta, világos betegszobában lehetnek. Arra pedig még sajnos hosszú éveket kell várni, hogy megyénkben is ezt a legkorszerűbb lézeres szemsebészeti eljárást alkalmazzák.

Baráth József