Ökumenikus fiúkollégium Ungváron

2005. szeptember 23., 10:00 , 245. szám

Az ungvári római katolikus egyházközösség jelenlegi plébániaépületét tavaly ilyenkor kezdték felújítani. Akkoriban nagy port kavart, hogy az épület többi használója pereskedéssel akadályozta a munkálatokat. Mára rendeződtek a tulajdonviszonyok, és szeptemberben megnyílt a Szent György plébánia épületének felső részébe álmodott fiúkollégium.

Egy évvel ezelőtt még arról írtunk, hogy az ungvári plébániának helyet adó - az egyház hivatalos tulajdonát képező - épület tetőszerkezete balesetveszélyes és mielőbbi felújításra szorul. Az anyagiak megvoltak, az átépítést hivatalosan engedélyezték. Az épület két másik használója azonban váratlanul bírósághoz fordult, vitatva az egyház tulajdonjogát. A pereskedés hónapokig hátráltatta az építkezést, melyet végül csak télidőben sikerült megkezdeni.

- Sok szempontból nagy kereszt volt számunkra ez az építkezés. A tulajdonjog visszaszerzése, az építkezés engedélyeztetése-lebonyolítása is sok gondot jelentett - mondja Mészáros Domonkos domonkos rendi szerzetes, az ungvári római katolikus plébánia vezetője. - Örömmel mondhatom, hogy mára teljes egészében elkészült az új tetőtér, ahol öt kollégiumi szoba, egy nagyobb közösségi terem és szintenként 1-1 vizesblokk kapott helyet. Az új épületrészben szeptemberben megnyílt a fiúkollégium, amelyben 15, Ungvár különböző főiskoláin és egyetemein tanuló diák kapott szállást. A kollégisták egy része katolikus, másik részük más vallású. A diákotthon sajátja, hogy havonta egy hétvégén közös kulturális, lelki programot szervez a kollégistáknak. Jelentkező volt bőven, ami az egyházi kollégiumok jó hírét, népszerűségét mutatja.

A plébánia és a kollégium frissen elkészült épületét megáldotta Majnek Antal, a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye püspöke. A beruházás költségeit az Apáczai Közalapítvány célirányos támogatása, valamint a katolikus hívek adományai biztosították.

P. Zs.