A labdarúgótorna fődíja az Árpád Kupa lesz

Honfoglalási megemlékezés Tiszacsomán

2005. szeptember 30., 10:00 , 246. szám

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezete (KMKSZ BKSZ) október 15-16-án Tiszacsomán tartja hagyományos honfoglalási emlékünnepségét.

A község határában található Kárpátalja legnagyobb, a feltárt leleteket tekintve pedig leggazdagabb honfoglaláskori temetője. Az ásatások 1976-ban kezdődtek, s azóta a régészek közel 100 sírt tártak fel, közöttük igen értékes és gazdag leletanyaggal bíró lovassírokat is. A KMKSZ kezdeményezésére 1996-ban, a honfoglalás millecentenáriumának évében az ásatások helyén emlékparkot hoztak létre. Elkészültétől kezdődően a parkban minden év októberében történelmi emlékünnepségre kerül sor. Az idei megemlékezés október 16-án 12.00 órakor a helyi görög katolikus templomban szent liturgiával veszi kezdetét, majd az ünnepség 13.45-kor a honfoglalási emlékparkban folytatódik. A rendezvény ünnepi szónoka Sziklavári Vilmos, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja lesz.

A központi megemlékezést megelőző napon, október 15-én a szervezők még egy újdonsággal készülnek. A futballt kedvelők örömére első alkalommal megrendezésre kerül az a labdarúgótorna, melynek fődíja az Árpád Kupa lesz (Gergely István műve). A vándorkupát a győztes csapat egy évig őrzi majd, a következő évben pedig újból a legjobbnak bizonyuló viheti majd haza. A szervezők a kaszonyi, beregi és csomai körzetből, valamint Tiszacsomáról és Beregszász városából várják a csapatok jelentkezését. Meghívott vendégként Csaroda (Magyarország) is részt vesz majd a sportrendezvényen. A résztvevők korosztálya 35 éven felüli, és a szervezők kiemelten várják azon labdarúgók jelentkezését játékosnak, illetve nézőnek is, akik a 60-70-80-as években nemcsak a Beregszászi járás, hanem Kárpátalja labdarúgó-történelmét is öregbítették. A rendezvényre a következő szervezőknél jelentkezhetnek: kaszonyi körzet - Ködöböcz Ferenc és Bartha Ferenc (Som), beregi körzet - Bálint András (Nagybereg), Sin József (Gut), csomai körzet - Balogh

Zoltán és Szalai Imre (Badaló), Tiszacsoma - Bakancsos László és Rácz János, Beregszász - Horkay Sámuel városi KMKSZ-elnök és Tóth Géza alelnök. A tornára Tiszacsomán a helyi futballpályán kerül sor, a csapatoknak 9.00 órára (k.-e. i.) kell megérkezniük.

F. Zs.