A KMKSZ nyilatkozata

2005. október 7., 10:00 , 247. szám

A Magyar Köztársaság Kormányának határon túli ügyekre vonatkozó kezdeményezéseiről

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség támogatja azon törekvéseket, amelyek azt célozzák, hogy a határon túl élő magyarsággal kapcsolatos kérdések az azokat megillető súllyal szerepeljenek a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló törvényben.

E problémakör a "legfontosabb törvényben" történő megjelenítésének alapja azonban csak az egységes magyar nemzet eszméje és fogalma lehet.

A magyarság szétszakított helyzetéből fakadó hátrányok enyhítését célzó alkotmányos kitételek közé mindenképpen fel kell venni a határon túli magyarok akadálymentes kapcsolattartásának biztosítását Magyarországgal. A KMKSZ ebben a vonatkozásban a probléma hosszú távú, teljes megoldását továbbra is a kettős állampolgárság intézményében látja.

A határon túli magyarok vonatkozásában új törvény előkészítésének annyiban van értelme, amennyiben az többet nyújt a jelenleg érvényben lévő törvénynél, elsősorban biztosítja az akadálymentes kapcsolattartás jogi kereteit.

A KMKSZ a jövőben is részt kíván vállalni a határon túli magyarok helyzetét érintő jogszabályok megalkotását célzó erőfeszítésekben, illetve azoknak a határon túli magyar szervezetekkel közösen történő kimunkálásában.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke