Szerződés az ELTE és a KMF között

Kutatási és oktatási együttműködés

2005. október 7., 10:00 , 247. szám

Szeptember 28-án az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) képviseletében munkatársakból és egyetemi hallgatókból álló küldöttség érkezett a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolára (KMF), ahol a Kölcsey Ferenc Szakkollégium filmklubjában előadásokra került sor, majd ezt követően a két intézmény képviselői együttműködési szerződést írtak alá.

A vendégeket dr. Molnár József, a főiskola docense köszöntötte, majd dr. Bartholy Judit, az ELTE Meteorológiai Tanszékének vezetője beszélt az ELTE és a KMF közötti gyümölcsöző kapcsolatokról, melyek immár közel tízéves múltra tekintenek vissza. A tanszékvezető asszony ezt követően előadást tartott A meteorológiai oktatás és kutatás helyzete az Eötvös Loránd Tudományegyetemen címmel, majd ismertette az ELTE-n folyó képzést, beszélt az intézmény tudományos-technikai hátteréről, valamint belföldi és külföldi kapcsolataikról. Elmondta azt is, hogy az 1953-ban önállósult meteorológiai tanszéken jelenleg 123 hallgató tanul. A főiskola részéről dr. Soós Kálmán rektor tartott előadást, aki a vendégeknek az intézmény 1993-2005 közötti története kapcsán elmondta: bár óriási nehézségek árán hozták létre a főiskolát, jelenleg immár 22 szakpáron több mint 1000 diák tanul. Természetesen vannak nehézségek is. Jelenleg azon munkálkodnak, hogy az intézmény főépületét, az egykori törvényszéki palotát minél előbb felújítsák, amihez támogatókat keresnek.

Ezt követően a főiskola épületében az ELTE és a KMF képviselői kutatási és oktatási együttműködésről szóló szerződést írtak alá. A szerződést az ELTE részéről Horváth Ferenc intézetigazgató, Nemes-Nagy József dékánhelyettes, dr. Bartholy Judit tanszékvezető, dr. Mészáros Róbert tudományos munkatárs, a KMF részéről pedig dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke, dr. Soós Kálmán rektor, dr. Barkáts Jenő, a Természettudományi Tanszék vezetője, illetve dr. Molnár József főiskolai docens írta alá.

A vendégek ezt követően többnapos kárpátaljai körúton vettek részt, melynek során többek között megtekintették a különböző települések nevezetességeit és megmászták a Hoverlát is.

F. Zs.