A MÁÉRT mielőbbi összehívását sürgetik

Marosvásárhelyen ülésezett a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma

2005. október 14., 10:00 , 248. szám

Harmadízben ülésezett a Határon Túli Magyar Szervezetek Fóruma október 8-án, Marosvásárhelyen. A tanácskozáson szó volt a határon túli magyar közösségek autonómiatörekvéseiről, az európai integrációról és a nemzetiségi kisebbségek jogairól, valamint a célok és prioritások elfogadásáról a magyar–magyar kapcsolatokban. Zárónyilatkozatukban az érintettek sürgetik a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) mielőbbi összehívását, szorgalmazzák a partneri viszonyra épülő nemzetpolitikát. A nyilatkozatot 13 határon túli magyar szervezet vezetője látta el kézjegyével, köztük Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke.

A tanácskozás résztvevői egyetértettek a magyar kormány azon szándékával, hogy a magyar alkotmány külön fejezetben foglalkozzék a határon túli magyarok jogállásával. A jelenlévők azt ajánlották, hogy az alkotmány módosítását vitassák meg a MÁÉRT szakmai bizottságai, majd a MÁÉRT plenáris ülése fogadja el. "Az Alkotmány kiegészítése során elengedhetetlennek tartjuk a határon túli magyarok magyar nemzethez való tartozásának egyértelmű kinyilvánítását" – szögezik le az aláírók.

A tanácskozás résztvevői továbbra is szorgalmazzák a határon túli magyarok magyar állampolgárságának megadását. Kedvezően értékelik a magyar kormány szándékát, hogy a nemzeti vízum intézményét Magyarország a schengeni egyezményhez való csatlakozás után is fenn kívánja tartani. A magyar nemzethez való tartozás tekintetében, továbbá a kedvezmények, támogatások és utazási könnyítések esetében az aláírók továbbra is a magyarigazolványt tekintik alapnak.

A határon túli programok finanszírozásával kapcsolatosan az aláírók kérik: a magyar kormány tegyen eleget a törvényben előírt, valamint a kétoldalú szerződésekben vállalt kötelezettségeinek. A fórum résztvevői fontosnak tartják a Szülőföld Alap létrejöttét, de ahhoz, hogy a támogatások terén konkrét eredményeket lehessen felmutatni, "el kell hárítani a meglévő akadályokat" – fogalmaz a nyilatkozat. A tanácskozást követő sajtótájékoztatón egyebek mellett elhangzott, hogy bár már október van, még mindig nem indultak be a megígért keretek közötti támogatások, illetve, hogy a már működő támogatási rendszerben is állandó megvonások tapasztalhatók, a költségvetési hiánnyal kapcsolatos problémák miatt pedig az új támogatások is késlekednek.

A zárónyilatkozat szerint a résztvevők úgy vélik, hogy a magyarságot érintő alapvető kérdések szükségessé teszik a MÁÉRT mielőbbi összehívását, amely "továbbra is a magyar–magyar kapcsolatok legfontosabb intézménye". A résztvevők szerint a nemzetpolitika kérdéseiben partneri viszonyra kell építeni. "El kívánjuk kerülni azt, hogy a határon túli magyarok kérdése a közelgő magyarországi választási kampányban megosztó témává váljon" – fogalmaztak a tanácskozás főszereplői.

A résztvevők teljes támogatásukról biztosítják az európai integrációs folyamatot, mivel meglátásuk szerint a kisebbségi közösségek támogatása csakis egy európai értékrend alapján valósulhat meg. "Meggyőződésünk, hogy az autonómia különböző formái a kisebbségek megmaradásának és fejlődésének nélkülözhetetlen feltételei" – szögezik le a dokumentum aláírói. A Fórum résztvevői nyilatkozatukban elítélik a délvidéki magyarság elleni szerb támadásokat.

A Fórumon két határozat is született. Az egyik értelmében a határon túli magyar szervezetek szakértői bizottságot készülnek létrehozni a magyarság autonómiatörekvéseinek összehangolására. A másik határozatban felkérik az Európa Tanácsban és az Európai Parlamentben jelen lévő magyar képviselőket, hogy a magyarság egészét érintő kérdéseket e szervezeteken belül aktívan támogassák.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke gyümölcsözőnek ítélte a Fórum munkáját. A magyar szervezetek marosvásárhelyi ülésen megfigyelőként részt vett az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség delegációja.

MTI–P. Zs.