Szüreti mulatság Csapon és Visken

A Tisza-parton állt a bál!

2005. október 14., 10:00 , 248. szám

Itt van az ősz, itt van újra – itt van az ideje a szüreti mulatságoknak is, amelyek remek kikapcsolódást, szórakozást nyújthatnak állandóan rohanó, túlurbanizált világunkban.

A KMKSZ városi alapszervezetének közreműködésével Csapon is megrendezték a szüreti bált, amelynek a Széchenyi István Középiskola adott otthont. A jó hangulat már az előkészületek idején kialakult: főtt a bográcsgulyás és a töltött káposzta, hangolt a zenekar.

A mulatságot Halász József alapszervezeti elnök nyitotta meg. A műsorban fellépett Balogh Enikő énekegyüttese és Kovács Tatjana népszerű táncegyüttese: az Arabeszkek. A gyerekek is igazán kitettek magukért: az énekegyüttes népdalcsokorral lépett fel, majd Kádár Kata megindító balladáját adták elő. Szereplésük olyan sikert aratott, hogy a szervezők által jótékonysági célra fölajánlott leggazdagabb kosár árát a csapi énekegyüttes kapta meg. A kosár – élénk licitálás után – 1001 hrivnyáért kelt el, és szerencsés tulajdonosa a PACOBO cég lett.

A hajnalig tartó mulatságban mindenki nagyon jól szórakozott, így a szervezők elhatározták: jövőre is megrendezik.

Másik Tisza-parti településünkön, az egykori koronavárosban, Visken is megtartották a hét végén a hagyományos szüreti bált. Az évszázados tradíciókat megőrizve népviseletbe öltözött lányok és legények járták végig feldíszített szekéren és lóháton, élő zeneszóval, vidám népdalokkal a nagyközség utcáit, hogy kedvet csináljanak az esti mulatsághoz. A viskiek ezen a napon is bizonyították, hogy ha kell, "legények a gáton": helytállnak a munkás hétköznapokban is, de a pirkadatig tartó ropogós csárdás sem fog ki rajtuk.

Szívet-szemet gyönyörködtetőek ezek a régi magyar hagyományokat őrző rendezvények: továbbadják nemzeti gyökereink éltető erejét a mai fiataloknak.

Pap Ildikó – R. M.