Kárpátalján nincs madárinfluenza

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

Pozitívoknak bizonyultak azok a vizsgálatok, amelyeket a romániai madárinfluenza-gyanús mintákon végeztek. Románia mellett Görögországban és Törökországban is észleltek madárinfluenzás eseteket.

Az Állami Állategészségügyi Szolgálat tájékoztatása szerint Ukrajnában a fertőződés kockázata egyelőre alacsony, pánikra egyelőre nincs ok. Zinovij Romanovics, a megyei állategészségügyi főosztály helyettes vezetője lapunknak elmondta: Kárpátalját egyelőre nem fenyegeti a madárinfluenza, egyetlen településen sem észlelték szárnyasok elhullását. Ha ez megtörténne, karantén elrendelésére kerül sor. Szakemberek a háziszárnyasok beoltását javasolják, igaz, a rendelkezésre álló vakcina nem nyújt teljes védelmet a madárinfluenzától. Ezért a járvány megelőzése érdekében hatékony intézkedésekre van szükség - rendszeresen ellenőrzik a vad és a házi szárnyas-állományt, a keltetőket, laboratóriumi vizsgálatoknak vetik alá a piacokon értékesített háziszárnyashúst.

Ukrajnában a szakemberek szerint a madárinfluenza miatt egyelőre pánikra nincs ok. A Romániával határos Kárpátalja, Csernyivci és Odesza megyékben fokozott figyelemmel kísérik mind a háziszárnyas-, mind a vadmadár-állományt. Az Állami Állategészségügyi Szolgálat importtilalmat rendelt el a Romániából és Törökországból származó háziszárnyasok húsára és az élőállatra. A Romániából Ukrajna területére átlépő gépkocsik kerekeit fertőtlenítik a határon, tüzetesen ellenőrzik a határátlépés során a kézipoggyászt is. Petro Verbickij, a Szolgálat vezetője közölte, ha szükséges, vadászati tilalmat rendelnek el.

Baráth József