Nagy a tétje a választásoknak

2005. október 21., 10:00 , 249. szám

Október 12-én ülésezett a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének választmánya, melynek munkájában részt vett Csizmár Béla, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal elnöke és helyettese, Bálint András, akik egyben a Középszintű Szervezet alelnökei is.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta, hogy a Szövetségnek komoly elhárítási manővert kellett megvalósítania - mondvacsinált kifogásokat támasztva megpróbálták megszüntetni a "KMKSZ" - Ukrajnai Magyar Párt bejegyzését. A dolog hátterében Gajdos István parlamenti képviselő állt, ám próbálkozását időben sikerült elhárítani.

A jövő évi helyhatósági választásokon való részvétel kapcsán Kovács Miklós elmondta, hogy a mentelmi jognak a megyei, járási és a helyi tanácsok képviselőire való kiterjesztésével felértékelődik a tanácsi képviselői pozíció. A politikai reform megvalósítása esetében megszűnnek a közigazgatási hivatalok és ezáltal jelentősen nő majd a tanácsok szerepe. A kárpátaljai magyarság jövőjének alakulása szempontjából fontosnak nevezte, hogy a "KMKSZ"-UMP jól szerepeljen a megyei tanácsi, továbbá a járási és a helyhatósági választásokon a magyarok által lakott járásokban, településeken.

Elhangzott még, hogy a magyarországi költségvetési hiány következtében a Szülőföldön magyarul oktatási-nevelési támogatásoknak idén csupán mintegy felét fogják kifizetni, azonban egyes vélemények szerint az UMDSZ pártjának kampányára és az ellen (zöld) Kárpáti Igaz Szó kiadására jut majd anyaországi támogatás.

Bakancsos László, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, aki örvendetesnek nevezte, hogy legutóbb 500 új tagsági igazolványt adtak át, majd beszámolt a járási szervezet munkájáról és az őszi programokról.

B. J.