2005. október 28.

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

"Mert nem azért küldte az Isten az Ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ Általa. Aki hisz Őbenne, el nem kárhozik, aki pedig nem hisz, immár elkárhozott, mert nem hitt az Isten egyszülött Fiának nevében." János 3,17-18

Első olvasásra talán eszünkbe jut, hogy egy gyakran hallott-olvasott tanítás van újra előttünk, amely a Jézus Krisztusba vetett hitről szól. Sokszor megfogalmazódik bennünk a kérdés: miért fontos hitbeli alapelvekről beszélni? Hiszen annyi nézeteltérés volt már a világtörténelem folyamán minden korban hitbeli kérdések-különbségek miatt, amelyek nemegyszer véres háborúkba torkolltak. Nem lenne könnyebb elfelejteni ezeket a különbségeket, száműzni a vitás kérdéseket a békesség jegyében?

Egy kérdésről mindenképp érdemes, sőt, életbevágóan fontos beszélnünk. Ez pedig az a kérdés, amiről az Úr Jézus beszélt Nikodémussal. Jézus Isten szabadító tervét, üdvözítő akaratát mondja el Nikodémusnak, s a Szentíráson keresztül hozzánk is szól. Beszél arról, hogy Isten szereti ezt megromlott világot. Nem elítélni akarja, hanem helyreállítani. Ezért küldte Jézust erre a világra. A fenti igeversből nyilvánvaló, hogy mindenki számára készen van a szabadulási lehetőség. Egyértelműen kicseng az idézetből, hogy kivétel nélkül mindenki Isten ítélete alatt van. A megmenekülés egyetlen módja: hinni Jézus Krisztusban.

A reformátorok szintén ezt ismerik fel. Kimondják, hogy az üdvösség útja egyedül a Szentírásból ismerhető fel, Isten kegyelme üdvözít minket, mégpedig a Jézus Krisztusba vetett hit által. A reformációi e négy alapelvéből vitathatatlanul Jézus személye emelkedik ki. Ő a legfontosabb: Solus Christus, Egyedül Krisztus.

A mai modern ember, bár nem szívesen veszi tudomásul, mégsem találhat megoldást élete kérdéseire és problémáira, ha Jézust megpróbálja megkerülni, kihagyni életéből. Erre világít rá Jézus Nikodémusnak, erre hívják fel reformátoraink is a figyelmet. Szükségünk van Istenre, akit csak az Ő Fiában, Jézusban ismerhetünk meg. Ez a legégetőbb kérdés minden ember számára, akár tudja, akár nem. Csak a Jézussal való kapcsolat állítja helyre lelki egészségünket, egyensúlyunkat.

Isten adjon a kedves Olvasónak először vagy sokadszor áldott találkozást az Úr Jézus Krisztussal! Ámen.

Kótyuk Zsolt