Idén minden rossz "összejött"

Kevés a szőlő

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

Az idei szeszélyes időjárás nem sok jóval kecsegtette a szőlősgazdákat, borgazdaságokat. A szőlő igényes növény, a nyári forróságra éppúgy kényes, mint a sok esőre. A tavalyi, viszonylag jó terméshez képest idén jóval kevesebb a szőlő: átlagosan feleannyi, a jégkárokat szenvedett területeken mindössze harmada a tavalyinak. A gyenge termés ellenére a szőlő felvásárlási ára meglehetősen alacsony maradt.

Végéhez közeledik az idei szőlőszüret, amely rövidebbre sikerült, mint máskor.

– Már tavasszal látni lehetett, hogy idén kevesebb szőlőre lehet számítani. A legtöbb ültetvényt tavaly lisztharmat fertőzte és télen komoly fagykár érte a legyengült tőkéket. A nyári csapadékos időjárás után újból megjelent a lisztharmat, majd a szürkerothadás. Ahol nem fordítottak kellő figyelmet a növényvédelemre, ott csak 20-30%-át szüretelik a múlt évi termésnek, de ahol jól gazdálkodtak, ott is csak a tavalyi 50-60%-át hozta a szőlő. A rothadás miatt sok helyütt idő előtt le kellett szedni a termést. A szőlőmust cukortartalma a Beregvidéken helyenként alig éri el a 15 fokot, amiből csak ún. asztali bor készíthető – tájékoztat Jakab Sándor, a Beregszászi Borvidék Szőlőtermesztők és Borászok Szövetségének alelnöke.

A megye egyik prominens agrárvállalata, a szerednyei Leánka cég 300 hektáros szőlőültetvényein általában szeptember közepétől november közepéig tart a szüret. Idén szeptember végén kezdték a szőlőszedést, és vélhetően október végére be is fejezik. "Ez évben kifejezetten alacsony a terméshozam, gyenge a mustminőség. Nyáron kevés volt a napsütés, ami meglátszik a szőlőmust cukortartalmán: tavaly 16,7 fokos volt, idén alig 16 fokos" – mondta el lapunknak Hacsatur Petroszjan, a Leánka igazgatója.

Az idei gyengébb termés ellenére a szőlő felvásárlási ára alig változott. Az Izabella ára maradt a régi (0,55-0,60 hr/kg), az ún. európai szőlő kilójáért 1,80-2,00 hrivnyát adnak a felvásárlók (tavaly 1,30-1,50 hr/kg áron vásárolták). A piacokon ellenben igencsak meg kell fizetni a csemegeszőlőt: kilónkénti ára 8-12 hr között mozog.

A nagyszőlősi járási Szőlősgyula határában több tíz hektáron terem az Izabella. Tavaly ezen a területen több ezer tonna szőlőt szüreteltek. "Korábban nyolc évig szerződéses alapon gondoztuk a szőlőt. Most második éve sajátként műveljük az ültetvényt – mondja Hevesi János helyi szőlősgazda. –Tavaly egy sorról 2 tonna szőlő is lejött, idén két sorról szedtünk 3,5 mázsát.

A gazdák ironikusan azt mondogatják: úgy tűnik, idén annak lesz elegendő bora, akinek maradt a tavalyiból...

P. Zs.