Magyarellenes lépések Csángóföldön

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

A moldvai csángó falvakban nehézségekkel kezdődött az idei tanév. A Bákó megyei Magyarfaluban egy tanfelügyelő megtiltotta, hogy a magyarjegyeket beírják a naplóba.

Dioszénben pedig azt közölték a diákokkal, hogy amennyiben magyarórákra is járnak, akkor a nyolcadik osztály végén magyarul kell majd vizsgázniuk. Két csoport helyett egyelőre csak egy csoportban kezdődtek meg a magyarórák, mert a megfélemlítések miatt sok szülő visszavonta kérését. Kosztándi Tímea tanárnő arról szeretné meggyőzni őket, hogy ne higgyenek az ijesztgetéseknek, mert a törvény nem írja elő, hogy aki magyarórákra jár, annak nyolcadik osztály végén magyarul kell képességvizsgáznia – tudósított a Magyar Televízió Kárpáti Krónikája.

Lészpeden az igazgató azt kifogásolja, hogy a magyarórát látogató diákok kapnak oktatási támogatást, a többiek azonban nem. A helyzetről a román oktatási minisztérium kisebbségi főosztályának igazgatója a helyszínen tájékozódott.

Magyarfaluban amiatt tiltotta meg Andrei Horodnic területi tanfelügyelő, hogy Kovács Melánia magyartanár beírja a jegyeket a naplóba, mert azt a szülők nem a gyermekek anyanyelveként kérvényezték. Radu Ababei Bákó megyei főtanfelügyelő szerint a kialakult helyzetért a kommunikációhiány okolható. (hirado.hu/mno.hu)