Nagyváradi tüntetés

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

"Nem különleges jogokat, hanem alkotmányos kisebbségi jogainkat kérjük" – hangzott el azon a múlt heti nagyváradi tüntetésen, amelyen a megjelentek az önálló magyar tannyelvű Bolyai Egyetem újraindítását, a Sapientia Egyetem állami támogatását, valamint a romániai magyar iskolásokat sújtó kisebbségellenes állapotok megszüntetését követelték.

Nagyvárad mellett Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában és Kolozsváron is hasonló megmozdulást tartottak. Tőkés László református püspök több erdélyi egyházfővel Brüsszelbe utazott, hogy az Európai Unió figyelmét is felhívják a kisebbségeket ért diszkriminációkra.

A partiumi városban a kormánybiztosi hivatal elé a diákok égő gyertyákkal, füzetekkel és Wass Albert-könyvekkel érkeztek. Eredménytelen maradt az az 1994-es követelés, amelyben az RMDSZ aláírásgyűjtése során az autonómiát, a teljes körű magyar nyelvű oktatás visszaállítását kérte 600 ezer romániai magyar adófizető – mondták a felszólalók. Hozzátették: a magyar nyelvű Bolyai Egyetem létrejöttéig a működő magánegyetemek fenntartásához elengedhetetlenül szükséges a román állami támogatás.

A tüntetők Traian Basescu államfőhöz címzett levelükben azt is kérték, hogy a magyar iskolásoknak ne kelljen románból anyanyelvi szintű vizsgát tenniük, valamint a történelmet és a földrajzot magyarul tanulhassák. (Duna Televízió Hírszolgálat)