Szigorított ellenőrzés, feszültség a határon

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

Az ukrán–magyar határátkelőkön október közepe óta drasztikusan megnövekedett a várakozási idő. Ennek az az oka, hogy Magyarország a madárinfluenza-járványra, illetve a jövedéki termékek ellenőrzésére hivatkozva az eddiginél is szigorúbb vámellenőrzést vezetett be.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) szóvivőjének tájékoztatása szerint (MNO.hu) tételes szigorított vizsgálatot végeznek minden személyszállító gépjármű esetében, elsősorban élelmiszert, szárnyasokat és az azokból készült termékeket keresve.

Előfordult, hogy több száz, a többórás várakozás miatt feldühödött utas vette blokád alá a Tiszaújak – Tiszabecs határátkelő magyar oldalát, követelve, hogy 1 órán belül léptessék be őket. A határőrök a helyszínre érkező rendőrökkel és kommandósokkal közösen rábírták az embereket, hogy üljenek vissza járműveikbe, és ott várják meg az útlevél-ellenőrzést. A VPOP a botrány után növelte a vámosok számát a tiszabecsi magyar–ukrán határátkelőn.

Mindegyik határátkelőn feszült a helyzet, már hajnalban kocsisorok kígyóznak, és a sor végén állók jó esetben valamikor délután tudják átszelni a határt, viszont az sem ritka, hogy azokon a határátkelőkön, melyek éjszaka nem üzemelnek, határzárásig sem érkeznek átkelni, ezért aztán kénytelenek az éjjel-nappal nyitva tartó határátkelőkön próbálkozni az átjutással. Az emberek szitkozódnak, a pokolba kívánják a madárinfluenzát és az óvintézkedések indoklásával bevezetett szigorításokat.

Az autósoknak a Magyarországra való belépésnél ki kell tölteniük egy űrlapot, amelyben arról nyilatkoznak, hogy az üzemanyagtartályban levő üzemanyagon és az ezen felül engedélyezett 10 liter benzinen vagy gázolajon kívül többet akarnak-e bevinni az országba, illetve az engedélyhez nem kötött 10 doboz cigarettánál van-e náluk több. A nyilatkozatban fel kell tüntetni a belépés és a kilépés időpontját, a jármű rendszámát, üzemmódját, a kilométeróra állását. A VPOP megtagadhatja a beléptetést azon személyek esetében, akik élő madarat, illetve a tulajdonosok kíséretében levő (kedvtelésből tartott) madarakat, valamint feldolgozatlan tollat és tollrészt visznek be a korlátozás alá eső országokból. Ugyancsak megtagadható a beléptetés abban az esetben, ha valaki Európai Unión kívüli országból származó húst, húsipari terméket, tejet és tejterméket szeretne bevinni Magyarországra.

A témával foglalkozik október 25-i számában a Magyar Nemzet. A cikk szerint Ukrajnából ugyan még nem érkezett hír madárinfluenzás megbetegedésről, a VPOP azonban mégis rendkívüli szigorral vizsgáltatja át a Kárpátaljáról érkező személygépkocsikat a záhonyi, a tiszabecsi és a barabási határátkelőnél. A magyar vámosok szerint ők nem tehetnek mást, mint követik a felsőbb utasításokat, és tüzetesebb vizsgálat alá vonják az autókat utasaikkal együtt. Sokan úgy vélik, nem a madárinfluenza miatt van ez a szigor, a benzinturizmust, a cigarettacsempészetet szeretnék visszaszorítani az átkelésre várakozók idegeinek felőrlésével – olvashatjuk a napilapban.

B. J.