Szobrot állítottak Fábry Zoltánnak

Ünnepi megemlékezés Szepsiben

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

A szlovákiai Szepsiben 35. alkalommal tartottak Fábry Zoltán Napokat az elmúlt hétvégén. A kétnapos rendezvénysorozatot a Szlovákiai Magyar Társadalmi és Kulturális Szövetség – Csemadok Szepsi Alapszervezete szervezte. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség képviseletében dr. Brenzovics László alelnök vett részt az eseményen.

Fábry Zoltán neves író és publicista volt, akit antifasiszta és háborúellenes tevékenységéért 1941-ben az illavai várbörtönbe zártak. 1945 után a csehszlovákiai magyarság egyik legnagyobb tekintélye, a haladó irodalom vezető egyénisége lett. 1946-ban megírta A vádlott megszólal c. memorandumát, melyben tiltakozott a szlovákiai magyarság jogfosztása, a kitelepítések, a reszlovakizáció ellen. 1958-tól élete végéig a pozsonyi Irodalmi Szemle főmunkatársa volt.

A Fábry Zoltán Napokat az író 1970-ben bekövetkezett halála óta minden évben megrendezik Szepsiben. Az idei programsorozat az író stószi síremlékénél való tisztelgéssel vette kezdetét október 21-én. Másnap a szepsi Magyar Házban tartottak ünnepi konferenciát "Sorsfordító évek. 1944-45 a magyarság sorsában" címmel. A kárpátaljai magyarság 1944-ben elszenvedett tragédiájáról dr. Brenzovics László tartott előadást az emlékülésen.

Október 22-én, délután a Magyar Ház előtti téren ünnepélyesen leleplezték, majd megkoszorúzták Fábry Zoltán első köztéri szobrát. A mellszobor Lukács János szepsi kőfaragó alkotása. A szoboravatón ünnepi beszédet mondott Köteles László, a Csemadok alelnöke, valamint Csáky Pál, a szlovák kormány miniszterelnök-helyettese.

-nagy-