Wass Albert vers- és prózamondó verseny

2005. október 28., 10:00 , 250. szám

A II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Nyelvészeti Tanszékének szervezésében október 20-án Wass Albert vers- és prózamondó versenyt rendeztek, melyen a főiskola irodalmat kedvelő tanulói mérettették meg magukat.

A megjelenteket Kész Margit főiskolai előadó köszöntötte Wass Albert Hagyaték c. regénye utószavának egyik értékes gondolatával. Dr. Orosz Ildikó, a főiskola elnöke azt is kiemelte, hogy a leendő pedagógusok az itt szerzett tapasztalatokat kamatoztathatják majd jövendő munkahelyükön, ahol a versek, a művészet és a művészi gondolatok kibontakoztatásának jegyében számos rendezvényt szervezhetnek majd a tanulóknak. Az ezután következő versenyben a résztvevők kedvenc versüket adták elő, melyek között Wass Albert-, Vári Fábián László- és Döbrentei Kornél-művek is voltak.

Végezetül a zsűri elnöke, Szűcs Nelli színésznő a többi zsűritag – Kész Margit, illetve Vári Fábián László költő, Hutterer Éva főiskolai előadó, valamint Punykó Mária, az Irka c. gyermeklap főszerkesztője – nevében is értékelte a produkciókat, rámutatva arra: a helyes szókincsen, előadásmódon kívül fontos a versek mondanivalójának megértése, a művek üzenetének közvetítése a hallgatóság felé. A zsűri döntése értelmében a legjobb versmondónak Tóth Magdolna bizonyult. Második helyezett lett László Ildikó, megelőzve a megosztott harmadik helyezést elért Hódi Tündét és Halász Mariannát. Jutalmul a "dobogósok" könyvet és emléklapot, a többiek pedig könyvet kaptak. Az első két helyezett ezenkívül elnyerte a jogot, hogy képviselje a főiskolát a 2006. január 7-én, Bonyhádon megrendezésre kerülő Wass Albert vers- és prózamondó versenyen.

F. Zs.