Hagyományőrzés Barkaszón

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Az őszi néphagyományok jegyében tartották módszertani összejövetelüket a Munkácsi járás magyar filológusai a Barkaszói Középiskolában. A szakmai rendezvényen részt vettek az ukrán oktatási minisztérium nemzetiségi és kisebbségi kérdésekkel foglalkozó csoportjának, az UNE felvételi osztályának és pedagógiai tanszékének neves szakemberei, valamint a járási tanügyi osztály munkatársai és a magyartanárok módszertani egyesületének vezetője.

A tanácskozásra érkezőket szőlőfürtökkel feldíszített lovas szekér fogadta, majd a vidáman daloló csőszlányok és -fiúk kíséretében jutottak el az iskolába, ahol Horváth Éva, Tamási Tünde és Fakász Valéria tanárnők sikeres bemutató óráin vettek részt. Különösen érdekes volt az őszi népszokásokból tartott fakultatív foglalkozás, amelyen a gyerekek elkészítették az őszi munkálatok különböző kellékeit: a lekvárfőző üstöt, puttonyt, szőlődarálót stb.

Az őszi népszokások megelevenítése az iskolai klubban hangulatos szüreti mulatsággal folytatódott. A színvonalas műsor Majoros Katalin, Hulinec Izolda és Szalontay Gyula munkáját dicsérte. Nagy tetszést aratott a Bimba Éva tanárnő irányításával készített Krónika c. lap és a gazdag néprajzi kiállítás.

Tóth Andrea,