"Legyen lobogó láng e hideg kőből..."

Az I. világháború hősi halottaira emlékeztek Beregdédában

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Beregdédában, a frissen felújított első világháborús emlékműnél tartott ünnepélyes megemlékezést a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség helyi alapszervezete múlt vasárnap. Az alapszervezet vállalta, hogy felújítja a község központjában lévő emlékművet. A mementó 1923 óta őrzi azon harminc beregdédai fiatalember emlékét, akik magyar katonaként estek el az első világháború távoli harcmezőin.

A meghívottakat és az egybegyűlteket Juhász Katalin, a KMKSZ Beregdédai Alapszervezetének elnöke és Egressy István, a helyi tanács elnöke köszöntötte. Mint elhangzott, az emlékművet 82 évvel ezelőtt a hős katonák családjai, hozzátartozói állították Szabó Sándor falubíró kezdeményezésére. Azért a falu központjába, mert egykor ott gyülekeztek a háborúba induló regruták, akiket itt láttak utoljára szeretteik. A forgalmas közút melletti mementó az évek során többször megrongálódott. Az emlékmű helyreállításának költségeit egy jótékonysági rendezvény bevételéből, a helyi görög katolikus egyházközség adományából és egyéni hozzájárulásokból teremtette elő az alapszervezet.

A felújítás során visszaállították azt a márványtáblát, melyet a hetvenes években önkényesen távolított el az emlékműről a község akkori elöljárója. A talapzaton egy ismeretlen eredetű versrészlet olvasható, melyet Simon Dávid iskolás szavalt el.

A KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének nevében Bakancsos László elnök köszöntötte az egybegyűlteket. "Múltunkat nem szabad eltemetni, belőle erőt kell meríteni. Erre szolgál ez az emlékmű is. A két világégés rengeteg emberáldozatot követelt a magyar nemzettől. A nemzet, a magyar hit azonban ma is él. Rajtunk is múlik, hogy sikerül-e továbbvinni, tovább éltetni. Dicséretes, hogy vannak olyan beregdédai családok, emberek, akik fontosnak tartották az emlékmű felújítását, a hősök emlékének őrzését" – mondta Bakancsos László.

Ünnepi beszédében Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke elmondta, hogy akik háborúban halnak meg, saját nemzetük, országuk katonai egyenruhájában, azoknak jár a hősi halott megnevezés. A beregdédai katonák is hősök voltak, mégsem tiszteleg előttük katonai díszőrség. Ennek oka, hogy utódaik nem annak az államnak a területén élnek, melynek egyenruhájában katonaként hősi halált haltak.

– A hősökre való emlékezés ez esetben a nemzet, a nép feladata. A dédaiak eleget tettek ennek, amikor a csehszlovák éra idején emlékművet állítottak a vesztes háborúban elesett fiaik emlékére, akik valahol Galíciában, vagy éppen Doberdó lövészárkaiban haltak hősi halált a haza nevében. A történelem igazolta, hogy amennyiben egy nemzet érdekeit megsértik, annak vállalnia kell a küzdelmet. Különben szolga nép lesz, melynek katonái idegen országban, idegen egyenruhában lelik halálukat. Nekünk, kárpátaljai magyaroknak nincs más választásunk, mint megtartani a nemzetet és tisztelni mártírjainkat. Aki az emléket őrzi, aki szervezi a megemlékezést, aki az egész falu nevében részt vesz egy-egy ilyen eseményen, annak minden tisztelet kijár. Köszönöm Önöknek, hogy ezzel is hozzájárultak a nemzet fenntartásához. Hiszek abban, hogy a kárpátaljai magyarság is képes lesz megtenni azt a hozzájárulást, amelyre szükség van a nemzet megmaradásához – mondta a Kovács Miklós.

Az ünnepi műsorban közreműködött Híres Jolika beregdédai tanuló, valamint a Beregdédai Kultúrház lánykórusa.

Orosz István helyi parochus panachidát végzett, a jelenlévőkkel együtt imádkozott a hősök lelki üdvéért. A könyörgési szertartás végén Isten nevében megáldotta és felszentelte az emlékművet. Végezetül Popovics Margit gimnazista felolvasta a hősi halottak nevét, katonai rangfokozatát, majd az elesett katonák emlékére harminc mécsest gyújtottak és helyeztek el az emlékmű talapzatán.

P. Zs.