Sajtófigyelő

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Ratusnyák "tanácsai" Pipasnak

A Ruh politikai tanácsa a kongresszusig felfüggesztette Volodimir Pipasnak, a párt kárpátaljai regionális szervezete vezetőjének párttagságát. A Ruh vezetői testülete úgy döntött, hogy érvénytelennek tekintendő a kárpátaljai regionális szervezet legutóbbi soron kívüli konferenciája Pipas szerinte provokatív cselekedetei miatt. A politikai tanács Borisz Taraszjuk pártelnök által aláírt határozata arról is rendelkezik, hogy javasolni kell a Ruh kongresszusának Pipas pártból való kizárását, mert rendszeresen szabotálta a párthatározatok végrehajtását. Közben a kárpátaljai sajtóban a múlt héten olyan hírek terjedtek el, hogy Szerhij Ratusnyak ungvári parlamenti képviselő megverte Volodimir Pipast. Az esetet kommentálva Ratusnyak az elmúlt hét végén tett nyilatkozatában elmondta, hogy - mint fogalmazott - "a volt komszomolistának, SZDPU(o)-ügynöknek, volt ruhosnak, volt Ruh-vezérkének állítólagos megverése kapcsán annyit tanácsolhatok: amikor részegen áthalad azon a vasúti kocsin, amelyben utazom, menjen el a fülkém mellett, és ne másszon a fejemre... Harapjon be rendesen és üljön a saját fülkéjében."

nj

Dohányzást korlátozó törvény

Viktor Juscsenko államfő aláírta a parlament által elfogadott, A dohánytermékek fogyasztásának csökkentéséről című törvényt, mely az arra kialakított és kijelölt helyeken, területeken kívül megtiltja a dohányzást a munkahelyeken és a közösségi helyiségekben.

Az éttermek, kávézók tulajdonosainak biztosítaniuk kell a helyiség felének füstmentességét. Ha ezt nem teszik meg, akár 50 ezer hrivnyás pénzbírsággal is sújthatók. Tilos a behozatala és az előállítása azon dohánytermékeknek, melyek nikotintartalma meghaladja az 1,2, a kátránytartalma pedig a 12 milligrammot, illetve amelyek csomagolásán nincs feltüntetve, hogy a dohányzás káros az egészségre. Ugyancsak tiltott a félrevezető feliratot ("könnyű", "ultrakönnyű" stb.) tartalmazó dohánytermékek behozatala és forgalmazása.

Ungvár tízezredik vállalkozója

Ungváron bejegyezték a tízezredik egyéni vállalkozót. Az egyetemi tanulmányait néhány éve befejező Adriana Andrusz kereskedelmi, üzleti rendeltetésű helyiségek bérbeadásával foglalkozik a megyeszékhelyen. A rendkívül csinos asszony nem sokat árult el jövőbeli terveiről: "Nem szeretek nagyon előre tervezni. Azt elmondhatom, hogy szándékomban áll bővíteni vállalkozói tevékenységemet. Aztán majd a jövőt meglátjuk..."

Bár azt nem tükrözi a statisztika, mennyi a női és a férfi vállalkozók száma Ungváron, de az illetékesek szerint az utóbbi időben a városban több nő kezdett saját vállalkozásba, mint férfi. Ungváron jelenleg minden tizenkettedik városlakó vállalkozó.

bj