Segítettek a torontói magyarok

2005. november 4., 09:00 , 251. szám

Az Egyesült Magyar Alap (Torontó, Kanada) évek óta támogat kárpátaljai magyar tanintézményeket. Korábban az árvízkárokat szenvedett iskoláknak, óvodáknak segítettek. Somorjai Ágnes, az Alap egyik tagja révén idén ismét jelentős összeg érkezett Kárpátaljára.

Sárosorosziban jelenleg egy óvodai csoport működik. Az óvodaépület fűtési rendszere a kilencvenes évek elején ment tönkre, azóta fával fűtenek. Az elmúlt két évben a járási KÖJÁL kétszer is bezáratta az intézményt, mivel nem volt benne vezetékes víz.

- Egyházi támogatással sikerült hideg-meleg vízzel ellátni a konyhát, így ismét működik az ovi. A gyerekek étkeztetésének költségeit a szülők adják össze. A 19 óvodás napi háromszori étkezését 28 hrivnyából kell megoldani. A tanácsháza csak fűtőanyaggal tud segíteni, egyébre nincs pénz. Isten áldásaként fogadtuk a hírt az óvodánknak szánt több mint ezer dollárról. Mivel a konyhánk jelenleg kölcsönkapott felszereléssel működik, legelőször hűtőgép, villanytűzhely, mosógép beszerzését tervezzük. A húszéves épületet eddig egyszer sem újították-festették, így szeretnénk kimeszelni a helyiségeket. Szükség van még ágyneműre, evőeszközökre, edényekre. Az udvaron egy szabadtéri pavilont is szeretnénk kialakítani - mondja Gáti Irén, a sárosoroszi óvoda vezetője.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével még két intézmény: a csonkapapi óvoda és a Beregszászi 6. Számú Általános Iskola részesült a torontói magyarok támogatásában.

-nagy-