2005. november 11.

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

"Tekintetemet a hegyekre emelem: Honnan jön segítségem? Segítségem az Úrtól jön, aki az eget és a földet alkotta. Nem engedi, hogy lábad megtántorodjék, nem szunnyad őriződ. Bizony nem szunnyad, nem alszik Izráel őrizője! Az Úr a te őriződ, az Úr a te oltalmad jobb kezed felől." 121. zsoltár 1-5.

Segítségkeresésről szól az igénk. Az ember kereső lény egy életen át. Mindannyian igyekszünk, hogy legyen jó munkánk, több pénzünk, jó iskolánk, társunk, szeressenek, boldogok legyünk. Bolyongunk a világban és keresünk. Sok erőfeszítést megteszünk, hogy elérjük vágyainkat, és mégsem vagyunk boldogok. Mésgis van egy jó hely, ahol minden, ami az embert boldoggá teheti, együtt van, s erről szól a fenti Ige.

A 121. zsoltár egy zarándokének volt, amelyet a jeruzsálemi templomba menet énekelt a zsidó nép. Mivel csak ez az egy templom volt az országban, sok helyről zarándokoltak oda. Sokaknak hosszú út vezetett a templomig, olyan hegyek mellett haladtak el, ahol bálványoltárok álltak. Voltak, akik nem tartottak ki, nem mentek tovább, hanem a bálványnak áldoztak. Az igaz Isten helyett megelégedtek holmi pótlékkal. A mai ember is így van: az Isten helyét az életben, szívében olyan sok pótlékkal próbálja betölteni. Ma sokan vallják azt, hogy minden kell, csak Isten nem. Vajon Te is így vagy, Testvérem? Ne csald meg magadat, mert a pótlékok nem fognak megtartani! Olyan sok képzeletbeli hegyet mászunk meg, mert az gondoljuk, hogy ott van a boldogság. Hány ember még az életét sem sajnálja, hogy feljusson a pénz hegycsúcsára, mert úgy gondolja, akinek pénze van, annak mindene van. Pedig jaj, de becsapja magát az ilyen ember, mert az igazság az, hogy annak van mindene, elmúlhatatlan gazdagsága, akinek Krisztusa van! Nagyon sokan a szórakozás és a különböző szenvedélyek hegyét másszák meg életükben. De ez az út is a veszedelembe visz csupán. Egy idő után teljesen kiég az ember, egyedül marad, nincs senkije, nincs Istene sem, mert sohasem kereste.

Látod, Testvérem! Olyan sok mindent keres a balga ember, olyan sok mindentől várja a segítséget és megtartatást. Vajon te hol és mit keresel? Gondolkodj el ma azon, hogy igazi boldogság, igazi segítség van-e ott, ahol Te keresel.

A zsidók mentek a templom felé, sok hegyet láttak, ahol istennek látszó dolgokat lehetett tisztelni, de az igazi keresők nem álltak meg. Tudták, hogy Akit ők keresnek, semmivel nem pótolható. Nem álltak meg, elmentek egészen a templom hegyéig Jeruzsálembe, ahol az élő Isten lakozott.

A mi hegyünk a Golgota, egy kis hegy, de mégis a legnagyobb a világon, mert ott született az élet. Jézus halálában van nekünk örök életünk. Nála van a mi segítségünk, Aki az Ő vére hullásával életre szült bennünket. Ezt kell nekünk keresni. A bűnbocsánat és megtartatás mindenkihez közel van, csak higgy és kérjed Istent: Adj életet, segíts megszabadulnom! Tedd meg, hogy boldog légy és el ne kárhozz! Ámen.

Halász-Balog Zita