Medvegyko a legfőbb ügyész

2005. november 11., 09:00 , 252. szám

Ukrajna Legfelső Tanácsa jóváhagyta Olekszandr Medvegyko főügyészi kinevezését.

A parlamentben november 3-án megjelent 395 képviselő közül 303 szavazott a jelöltre, akit Viktor Juscsenko államfő ajánlott a képviselők figyelmébe. Korábban a parlament elnökének szóvivője közölte, hogy az egyeztetés során a frakcióvezetők többsége támogatásáról biztosította Olekszandr Medvegyko jelölését.

Az 1955-ös születésű Medvegyko 1980 óta dolgozik ügyészként. Pályafutását Donyeck megyében kezdte, majd 2004 decemberétől a legfőbb ügyész helyetteseként dolgozott.

Elképzeléseiről szólva a képviselők előtt kifejtette: az ügyészségnek nem lenne szabad megosztania konkrét személyekre vonatkozó gyanúját a közvéleménnyel, mert ezáltal sérül az ártatlanság vélelmének elve. Úgy vélte továbbá, hogy ügyészi beleegyezés nélkül nem indítható bűnügyi eljárás sem.

A legfőbb ügyész szerint szükség volna egy reális mechanizmusra a korrupcióellenes harchoz, továbbá létre kellene hozni egy állami nyomozószolgálatot, amely a bűncselekmények felderítésével foglalkozna.

Hivatala elfoglalásakor Medvegyko kifejtette, hogy kész megreformálni az ügyészséget, emlékezve Ukrajnának az Európa Tanáccsal szemben vállalt kötelezettségeire, az ügyészség által jelenleg gyakorolt általános felügyeletről azonban korábban úgy vélte, hogy az nem törölhető el egyik pillanatról a másikra, mivel a bíróságok és egyéb érintett szervezetek nem készek magukra vállalni az állampolgárok jogainak védelmével és az ezek sérülésével kapcsolatos esetek kivizsgálásával járó pluszfeladatokat.

A nagy visszhangot kiváltó bűnesetekkel kapcsolatban Medvegyko többek között úgy nyilatkozott, hogy folytatódik a vizsgálat a meggyilkolt újságíró, Georgij Gongadze ügyében. Miután a gyilkosság végrehajtóinak ügyét lezárták, s azt hamarosan továbbítják a bíróságnak, az ügyészség most a megrendelők kiléte után nyomoz. (korrespondent.net/ podrobnosti.ua)