"Adj Isten irgalmat, adj nyugalmat"

Elhunyt Károlyi Lajos mezőkaszonyi plébános

2005. november 18., 09:00 , 253. szám

Életének 92., papságának 67. évében elhunyt Mons. Károlyi Lajos pápai prelátus, nyugalmazott mezőkaszonyi plébános. Lajos atya a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegye legidősebb papja volt, az utolsó azok közül, akik a kommunizmus nehéz időszakában is híven szolgálták Istent.

Lajos atya november 10-én, az egyházmegye búcsúja előtti napon hunyt el. A temetési szertartásra vasárnap, november 13-án került sor Mezőkaszonyban. A templom és templomkert zsúfolásig telt az egyházmegye minden részéből összegyűlt hívekkel, akik a szentmise előtt vettek búcsút lelkipásztoruktól. Az elhunyt lelki üdvéért Majnek Antal megyéspüspök mondott szentmisét az egyházmegye papjaival és a Magyarországról érkezett papokkal. A szentmisén részt vettek a környékbeli görög katolikus papok és református lelkészek is.

Bohán Béla beregszászi plébános homíliájában emlékezett Lajos atya küzdelmes, mégis derűs életére, mely során rendíthetetlen energiával és kitartással vitte az örömhírt szerte Kárpátalján. Lajos atyát a templom kertjében temették el: koporsóját négy paptestvére vitte ki a sírhoz. Majnek Antal püspök hálát adott Istennek Lajos atyáért, 67 évig tartó szép papi életéért. A fiatal kárpátaljai papok nevében Pogány István atya, a Szatmári Egyházmegye nevében Schönberger Ferenc atya emlékezett. Végül Babály András atya búcsúzott, aki Lajos atya nyugdíjba vonulása óta szolgál Mezőkaszonyban.

Károlyi Lajos 1914. július 28-án született az Ung megyei Kaposon. A középiskolát Komáromban, a teológiát Ungváron végezte. 1938. június 29-én szentelték pappá. Négyévi káplán-hitoktató szolgálat után Mezőkaszonyba került a plébánia vezetésére. Mivel Kárpátalján a szovjet időkben nem engedélyezték a papképzést, a felszenteltek nagy részét pedig elhurcolták, egyre kevesebb pap látta el a híveket. Lajos atya ezen időszakban is sorra járta Kárpátalja egyházközségeit, gyóntatott, szentmisét mutatott be és tartotta a lelket a hívekben. Meggyengült egészsége miatt 2003-ban, 89 éves korában vonult nyugdíjba.

-nagy-