Az Európa Tanács az autonómiáról

2005. november 18., 09:00 , 253. szám

Jelentős áttörést sikerült elérni a kisebbségi autonómia kérdésében az Európa Tanács jogi bizottságában megszavazott jelentéssel. A dokumentum először említi hivatalosan a jogot a kulturális autonómiára.

A jogi bizottságnak Frunda György, az RMDSZ szenátora készített összefoglaló jelentést, amelyet a minapi párizsi végszavazáson a testület elfogadott.

– A jelentés elfogadja, hogy az anyaországoknak joguk van a határon túl élő nemzeti kisebbségeken segíteni, (...) hogy identitásukat megőrizzék és fejlesszék. Új az is, hogy először beszélünk írásban kulturális autonómiáról, és a jelentés biztatja a tagországokat, hogy a kulturális autonómiát elfogadják (...). És végül, de nem utolsósorban a jelentés hidat épít az Európa Tanács és az Európai Unió között, kérve az Európai Uniót, hogy átvegye azokat a jelentéseket, azokat az egyezményeket, amelyeket már az Európa Tanács kidolgozott, és alkalmaz a saját politikájában – mondta Frunda.

A jogi bizottság elfogadott jelentéséről az Európa Tanács Közgyűlése dönt, várhatóan jövő év januárjában. (Duna Televízió Hírszolgálat)