Ide nekem az oroszlánt is!

Kitüntették Vass Tamás operatőrt

2005. november 18., 09:00 , 253. szám

A legjobb operatőri munka különdíját ítélte a "Szülőföldem szép határa..." elnevezésű médiafesztivál zsűrije Vass Tamásnak, az ungvári magyar szerkesztőség fiatal operatőrének az Ide nekem az oroszlánt is! c. filmprodukcióban nyújtott alkotómunkáért. A díjnyertes dokumentumfilm a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház küzdelmes mindennapjait, sikereit mutatja be Kulin Zoltán rendezésében.

A Kárpátaljai Állami Televízió- és Rádiótársaság szervezésében hetedik alkalommal lebonyolított Nemzetközi Televíziós és Rádiós Fesztiválra idén 120 tévés és rádiós pályamű érkezett. A szakmai grémium 7 televíziós kategóriában hirdetett győztest, illetve adott különdíjakat.

A dokumentumfilm létrejöttének előzményeiről Kulin Zoltánt, a film rendezőjét, az állami televízió-társaság igazgatóhelyettesét kérdeztük.

– Egy évvel ezelőtt a magyarországi Független Magyar Művészeti Alapítvány (FMKA) civil kezdeményezést indított a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház tíz éve romos épületének felépítésére. A filmkészítés ötletéül az szolgált, hátha ezzel is hozzájárulunk az akció sikeréhez, ahhoz, hogy végre elmozduljon a holtpontról a stagnáló építkezés. A gyűjtés záróeseményeként júniusban gálakoncert volt a Nemzeti Színházban. Mi az ezt megelőző időszakban kísértük figyelemmel a színtársulat küzdelmes mindennapjait. Forgattunk Beregszászban, amikor a Sztalker Színházi Fesztivál előtt a színészek maguk is részt vettek a színház festésében-felújításában, filmeztünk Budapesten, amikor a rendezővel találkozott a társulat, felvettünk 5-6 színházi előadást. A több óra forgatott anyagból egy 34 perces film készült, amit a Magyar Televízió Palackposta című műsorában láthatott a közönség. Ez egy kontraszt arról, milyen áldatlan körülmények között kénytelen dolgozni egy nemzetközileg elismert színtársulat, ha nincs egy jól felszerelt, komfortizált színházépülete.

Vass Tamás lapunknak elmondta, hogy meglepte az elismerés, mivel mindössze 3,5 éve dolgozik operatőrként. 1990-től hangmérnöke az ungvári televízió és rádió magyar szerkesztőségének. Kollégái unszolására 2001-ben vett először kamerát a kezébe. Jelenleg elsősorban operatőrként dolgozik.

– Az operatőri szakmában nem árt, ha az ember ért a hanghoz, a képrögzítéshez, netán a rendezéshez is. Szakmai fejlődésemet segítette, hogy együtt dolgoztam magyarországi forgatócsoportokkal, és sokat tanultam a tapasztalt kollégáktól. Az operatőr feladata, hogy abban, amit "bemutat" ne legyenek fölösleges képek. Minden egyes vágóképnek – ami maximum 3-4 másodperc – helye és funkciója kell legyen a filmben. Az operatőri szakma olyan, mint a vasút, minden körülmények között dolgozni kell. Akár hideg van, akár hőség, a munkát precízen, pontosan el kell végezni. Épp ez a szép ebben a szakmában – árulta el Tamás.

P. Zs.