Demonstráció a határon

Vége a "benzinturizmusnak"?

2005. november 25., 09:00 , 254. szám

Továbbra is feszült a helyzet az ukrán–magyar határátkelőkön, főleg a Csap–Záhonyin. November 16-án tovább szigorították az ellenőrzést a feltételezett csempészek kiszűrése érdekében az ukrán határszakaszon, melynek hatására a kilépő forgalom jelentősen visszaesett – közli a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának (VPOP) sajtószolgálata.

A VPOP közleménye szerint üzemanyag vámmentesen vihető be Magyarország területére a gépjármű gyárilag rendszeresített üzemanyagtartályában, de az így bevitt üzemanyagot nem szabad onnan kiemelni. A vámosok a belépő gépkocsiknál rögzítik a gépjármű kilométeróra-állását, illetve a járműben lévő üzemanyag mennyiségét, a következő kilépéskor pedig ellenőrzik, hogy a megtett út és az elfogyasztott üzemanyag arányban áll-e egymással. Amennyiben az ügyfél megsérti a vámmentesség feltételeit (például eladja, elajándékozza az üzemanyagot), akkor a pénzügyőrök a helyszínen kiszabják a vámot, a jövedéki adót és a bírságot, illetve az általános forgalmi adót. Az intézkedés következtében a belépő forgalom is jelentősen csökkent, a pénzügyőrök hatékonyabban tudják kiszűrni a csempészeket és egyéb jogsértőket, így a turisták, illetve a nem anyagi haszonszerzés miatt érkező utasok és gépjárművek zökkenőmentesen, várakozási idő nélkül léphetnek be az Európai Unió területére. Az intézkedés hatására a záhonyi átkelőhely kivételével mindenhol megszűnt a hosszas várakozás – áll a közleményben.

A valóságban azonban korántsem olyan zökkenőmentes az átkelés, mint ahogy azt a VPOP közleményében olvashatjuk. Záhonynál az átkelés továbbra is 5-6 órát vesz igénybe. A többi határátkelőn talán valamivel jobb, ám ezeken sem rózsás a helyzet. Az intézkedések folytán a határátkelőkön jelentősen csökkent az ukrán rendszámú járművek száma. Magyarországról viszont továbbra is megéri átjönni Ukrajnába tankolni vagy vásárolni, így továbbra is nagy többségben vannak a magyar rendszámú autók az átkelőkön.

A magyar vámosok által az utóbbi napokban több tízezer forintra megbírságolt, a határt már-már munkahelyüknek tekintő autósok között rendkívül nagy a felháborodás a kialakult helyzet miatt. Ezért kedden kilenc órától egészen éjfélig tartott a forgalomlassító demonstráció Beregsuránynál. A mintegy 100 magyar és ukrán résztvevő a hosszú várakozási idő ellen tiltakozott, valamint azért, mert jogsértőnek tartják a múlt héten bevezetett eljárást. Az átkelőhelytől a csarodai körforgalomig állták el a gépkocsik a 41-es számú főút egyik forgalmi sávját – nyilatkozta az MTI-nek Koncz Béla, a demonstrálók szószólója. Elmondta: amennyiben a magyar hatóságok nem változtatják meg a szerinte törvénytelen intézkedéseket, folytatják a demonstrációt a következő napokon is. A forgalomlassítás nem okozott nagyobb fennakadást a határállomás közelében, mivel váltakozó irányban, rendőrök segítették az arra közlekedők haladását.

Az elsődleges cél – a kialakult áldatlan helyzetre való figyelemfelkeltés sikerült. Ugyanakkor az akció során az a faramuci helyzet állt elő, hogy a forgalomlassítással a gépkocsivezetők besegítenek a magyar határőrizeti szerveknek abban, hogy minél kisebb legyen a forgalom a magyar–ukrán határátkelőkön. Saját magukat is korlátozzák a demonstrálók, miközben az átkelés és a vámvizsgálat, az egyszerű turisták és rokonlátogatók óriási bosszúságára még lassabban halad és tovább tart.

B. J.