Maradhat-e Lenin a mauzóleumban?

Széthullik Oroszország, ha Vlagyimir Iljicset eltemetik - állítják a kommunisták

2005. november 25., 09:00 , 254. szám

Előfordulhat, hogy Vlagyimir Lenin testét hamarosan eltávolítják a moszkvai Vörös téri mauzóleumból. A forradalom vezérének mumifikált porhüvelyéért máris többen jelentkeztek.

Bár a rendszerváltás, a Szovjetunió széthullása óta többször felvetették már, hogy Lenint el kellene temetni, valójában csak az utóbbi időben kezdtek komolyabban foglalkozni ezzel a lehetőséggel vezető orosz politikusok is. A temetést támogatók közé tartozik maga Mihail Gorbacsov, az SZKP KB utolsó főtitkára is: "Figyelembe véve magának Leninnek a végrendeletét és családjának kívánságait, az emberi erkölcs minden normája szerint kötelességünk egy megfelelő időpontban eltemetni a testet."

Eleshet a kommunizmus utolsó bástyája?

Ami azonban a temetést illeti, problémát jelentenek például a forradalom vezérének utódai. Lenin ma élő leszármazottai ugyanis éppen, hogy ellenzik felmenőjük eltávolítását a mauzóleumból, s mindenben támogatják a kommunisták álláspontját. Márpedig a mai kommunisták számára a mauzóleum egyfajta utolsó bástya, s Lenin testének eltávolítása onnan felérne egy végső vereséggel. Azt jósolják ráadásul, hogy a vezér eltemetése Oroszország széthullásához vezetne. A kommunisták emlékeztetnek, hogy amikor legutóbb hasonló temetési elképzelésekről vitáztak, végérvényesen széthullott a Szovjetunió.

"A hatóságoknak meg kell érteniük, hogy a tűzzel játszanak, s hogy intézkedni fogunk. Tömeges engedetlenségi akciókat szervezünk" – jelentette be fenyegetően Gennagyij Zjuganov kommunista vezér.

A kommunisták Lenin védelmében még az egyházra is hivatkoznak. Véleményük szerint a test "a keresztény pravoszláv kánonnak megfelelően nyugszik – két méterrel a földfelszín alatt", az elhunytak földi maradványainak bolygatására irányuló törekvés pedig "súlyos bűn és lelki patológiára utal" – mondják.

Az egyház óvatosan nyilatkozik a kérdésről, s az államra hárítja a döntést a test sorsáról. Értésre adták, hogy az Orosz Pravoszláv Egyház akár még imádkozhat is Leninért, amennyiben a rokonai úgy kívánják. Szerepe a történelemben meglehetősen tragikus volt, de az egyház minden megkeresztelt emberért imádkozhat, ha nincs kiátkozva az egyházból; márpedig Lenin nincs kiátkozva – fogalmazott egy illetékes egyházi vezető.

Mi legyen a "testtel"?

A sajtó szerint leginkább Lenin földijei, azaz Uljanovszk lakói érdekeltek testének megszerzésében, a vezér neve ugyanis gyakorlatilag az egyedüli, ami turistákat csalogathat ebbe a távoli vidéki városba. Szergej Morozov, az Uljanovszki terület kormányzója fel is ajánlotta Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Lenint temessék el szülőföldjén. A végső nyughely ebben az esetben egy kolostor egykori temetője lehetne, ahol Ilja Uljanov, Lenin apja is nyugszik. Még határozottabb Szergej Jermakov, Uljanovszk polgármestere: "Amennyiben Moszkva váratlanul lemondana a mauzóleumról, akkor tégláira bontva átszállítanák Uljanovszkba, amely örömmel fogadna egy ilyen adományt."

A Lenin eltávolítását legaktívabban szorgalmazók közé tartozik Vlagyimir Zsirinovszkij, az Oroszországi Liberális Demokrata Párt (OLDP) vezére. "Miután Lenin teste már 80 éve nyugszik a Vörös téren, az egész világ máig annak szimbólumaként tekint erre, hogy mi hasonló forradalmak és hasonló, azaz fegyveres felkelés általi világátalakító eszmék pártolói vagyunk" – érvelt a politikus még a vezér halálának 80 évfordulóján. De Zsirinovszkij nem volna Zsirinovszkij, ha nem állt volna elő eredeti javaslattal a kérdés megoldását illetően. Elképzelése szerint a földi maradványokat az éj leple alatt kellene kivinni a mauzóleumból, és az OLDP magára vállalna minden, "a test további fenntartásával és hasznosításával" kapcsolatos kérdést. A tervek szerint országos "turnékon", belépti díjért tekinthette volna meg a nagyérdemű közönség Vlagyimir Lenint.

Tudományos szempontból a mauzóleumban működő laboratórium munkatársai a test megtartása mellett érvelnek, mondván, Lenin eltemetése megszakítana egy egyedülálló kísérletet, amennyiben sehol a világon nem létezik hasonló módszer holttest életszerű alakban történő megőrzésére.

Ugyanakkor egyre gyakrabban hallani azok szavát, akik úgy vélik, mégiscsak ideje volna megszakítani ezt a kísérletet.

Ki, és mikor dönt?

A legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények szerint immár mindössze 40-48 százalék azok aránya, akik úgy vélik, hogy Lenin testének továbbra is a Vörös téri mauzóleumban kellene maradnia. A végleges döntést a temetéssel kapcsolatban azonban a vezér névrokonának, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek kell majd meghoznia. 2001-ben az államfő még úgy vélte, "Sok ember élete összefügg Lenin nevével. Lenin eltemetése számukra azt jelentené, hogy életük hiábavaló volt." Az elnök ugyan azóta nem nyilatkozott a kérdésről, de elképzelhető, hogy véleménye a közvélemény-kutatások hatására megváltozott. Többen is úgy vélik, hogy a Leninnel kapcsolatos szóbeszédek újbóli elszaporodása a közhangulat szondázását szolgálja. Ezek szerint, ha a Leninnek a mauzóleumból való eltávolítását ellenzők a hírek hallatára zúgolódnak egy kicsit, ám azután megnyugodnak, akkor hamarosan megszülethet a végső döntés a temetésről. Ellenkező esetben ismét elnapolják a kérdést néhány évre. (vesti.ru/kprf.ru/Korreszpondent/Kárpátalja)