A Három nővér a Bárkában

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

A budapesti Bárka Színházban e napokban zajló COMET nemzetközi színházi fesztiválon hétfőn került sor a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Csehov Három nővér című drámájából készült előadásának bemutatójára. Vidnyánszky Attila rendezőt ennek apropóján kérdeztük a darabról és az abból készült előadásról.

- Miért esett a választásuk a Három nővérre?

- Mindenekelőtt azért, mert ez a világirodalom egyik legszebb darabja. Olyan anyag, amelyet színpadra állítani mindig nagy megmérettetés bármely társulat számára, s ha jól sikerül, az bizonyítja a társulat színvonalát. Színházunk az elmúlt években többször is előadta a Három nővért úgymond szabadtéri variációban Zsámbékon, ami egy nagyon sajátos, nagyon izgalmas helyszínt jelentett. A kritikusok a Zsámbéki Nyári Színház emblematikus előadásának kiáltották ki a mi Három nővérünket. Talán mondanom sem kell, hogy ez mekkora elismerés, hiszen a zsámbéki az utóbbi években az egyik legizgalmasabb kísérletező nyári színház. Ugyancsak a sikert jelzi, hogy azóta is számos meghívásunk érkezett, több nyári színház "tart igényt" a zsámbéki előadásra. Most arra tettünk kísérletet, hogy a hatalmas területű szabadtéri színpadról behozzuk a darabot a zárt színházba, s végeredményként egy egészen új előadás született.

- Az előadásnak mind a dramaturgiája, mind a színpadi világa meglehetősen formabontó. Milyen elképzelés húzódik meg emögött?

- Mindenekelőtt átalakítottuk az eredeti irodalmi mű szerkezetét, azaz megváltoztattuk az eredeti darab lineáris cselekményét, történetvezetését. A mi előadásunk a darab középpontjában álló tűzvésszel indul, s így a továbbiakban a csehovi szöveg első két felvonásának történései csak mintegy emlékekként, emlékfoszlányokként jelennek meg. Tehát a szereplők tulajdonképpen már egy katasztrófa, pusztulás utáni világban élnek, de emlékeikben, azok foszlányaiban él még az a bizonyos másik, katasztrófa előtti régi világ is, s ők így próbálnak meg létezni. Elképzeléseink megvalósításához át kellett alakítani némileg a szokványos színházi teret is. Egy szélesebb, a hagyományostól eltérő színpad kialakítására törekedtünk, amit a széksorok elhelyezésének megváltoztatásával érünk el a színházteremben.

- Mikor láthatja az előadást a hazai közönség?

- Hamarosan, előreláthatólag december elején bemutatjuk az előadást Beregszászban. Folytatódik ugyanis az elmúlt években oly gyümölcsözőnek bizonyult együttműködésünk a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolával, s ennek keretében játsszuk majd először itthon a darabot a diákok és a tanárok előtt. Az előzetes egyeztetések alapján az is valószínű, hogy a KMKSZ felkérésére előadjuk a Három nővért januárban is, a magyar kultúra napján, amikor a szélesebb hazai közönség is megtekintheti majd.