Szlovákiai megyei-önkormányzati választások

2005. december 2., 09:00 , 255. szám

Rendkívül kevés szavazó, az arra jogosultaknak csupán a 18,02 %-a vett rész a megyei önkormányzati választásokon múlt szombaton Szlovákiában, ahol a szlovák pártok magyarellenes szövetkezése nyomán a magyar Koalíció Pártja az eddigi mandátumaihoz képest 25 megyei képviselői helyet veszített.

Szlovákiában 2001-ben, az első megyei választás nyomán álltak fel először a megyei önkormányzatok és képviselőtestületek. Akkor az MKP a magyarok által is lakott öt megyében összesen 83, most viszont csak 58 képviselői helyet szerzett, de Nyitra megyében erőfölénye volt, a nagyszombatiban pedig csaknem kiegyenlített erőviszonyokat tudott kialakítani. Ez annak ellenére is így alakult, hogy korábban, az új területi-önkormányzati rendszer kialakításakor a parlament szlovák pártjait egyetlen közös elv vezérelte: úgy kell megbontani a történelmi fejlődés során kialakult természetes régiókat, hogy az új - mesterséges - megyehatárokon belül a minimális legyen a magyar választók száma.

Az MKP akkor hevesen, de eredménytelenül ellenkezett. A természetellenes megye-alakzatok ennek ellenére létrejöttek, de mert a magyarok az országos átlagnál nagyobb számban mentek el szavazni, Nyitrán és Nagyszombatban kedvezően alakult a képviseletük.

Ezt megelőzendő a szlovák pártok most nyíltan magyarellenes koalíciókat alakítottak ki, amelyekben a szélsőjobbtól a szélsőbalig bármilyen kormánypárti és ellenzéki szlovák erő összefér, köztük az MKP kormánykoalíciós szövetségesei is. Az MKP-t egyetlen megyében, a pozsonyiban vállalták fel koalíciós szövetségesüknek a szlovák pártok. (MTI)