Meggyilkolták Lemberg megye exkormányzóját

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

Kalasnyikov géppisztollyal végeztek a közelmúltban Sztepan Szencsukkal, Lemberg megye exkormányzójával, akit saját gépkocsijában ért a halál. Az ügyben a nyomozást Ihor Drizscsanij, az Ukrán Biztonsági Szolgálat vezetője és Petro Koljada helyettes belügyminiszter vezetik.

A Dzerkalo Tizsnya hetilap szerint kormányzóként Szencsuk mindent megtett annak érdekében, hogy az SZDPU(o)-sok ne kerüljenek hatalomra a régióban. Emiatt konfliktusba került a Medvedcsuk és a Szurkisz fivérekkel. 2001-ben az egyesített szocdemek elérték Kucsma elnöknél Szencsuk menesztését a közigazgatási hivatal éléről. Szencsukot 1999-ben nevezték ki a régió kormányzójává, aki párhuzamosan a megyei tanács elnöke is volt. 2002-ben a választási ciklus véget értével a megyei tanács elnöki posztjáról is távozott. Azóta az élelmiszergyártásban érdekelt EkoLan társaság felügyelő tanácsának elnökeként dolgozott, egészen haláláig.

Sztepan Szencsuk a Mi Ukrajnánk Nemzeti Szövetség párt tagja volt, azonban az utóbbi időben már nem volt aktív szereplője a politikai életnek.

Baráth József