"Nem rólunk szólt a referendum"

Szegedi konferencia a tavalyi népszavazásról

2005. december 9., 09:00 , 256. szám

A kettős állampolgárságról tartott tavaly december 5-i népszavazáson a határon túli magyarság volt az apropó, de valójában nem róluk szólt a referendum, hanem a magyarországi magyarság vizsgázott nemzettudatból, szolidaritásból, jelentette ki Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke múlt szombaton Szegeden.

A Csongrád megyei székhelyen a népszavazás egyéves évfordulója alkalmából rendeztek konferenciát December 5., a magyar szeptember 11. Kiútkeresés címmel. A Hajrá Magyarok Polgári Szövetség által szervezett fórumon részt vett Duray Miklós, a Magyar Koalíció Pártjának ügyvezető alelnöke, Ágoston András, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt elnöke, valamint Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke.

Kovács Miklós KMKSZ-elnök a szavazás eredményének lelki feldolgozását nevezte az elsődleges feladatnak. Toró T. Tibor nem látja katasztrófának az eredményt, de szerinte mindenképpen felkiáltójel volt. A Nemzeti Tanács alelnöke hozzáfűzte: ma a legfontosabb kérdés, hogyan tudjuk a Kárpát-medencében a magyar életet, magyar jövőt közösen kigondolni, és ennek alapjait hosszú távon lerakni.

A népszavazást követő erősödő kiábrándulást orvosolni óhajtó gesztusként a Fidesz a határon túli magyarok közül elsőként tizenöt vajdasági és egy, a Partiumból származó magyart fogadott tagjai közé. Az újonnan felvett tagok párttisztségre nem választhatók.

P. Zs.