Hastífusz a Perecsenyi járásban

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

Oleg Havasi, a Megyei Állami Közigazgatási Hivatal (MÁKH) elnökének távollétében első helyettese, Joszip Kull tartotta meg a szokásos heti sajtótájékoztatót, melynek napirendjén négy aktuális téma szerepelt.

Mihajlo Turjancsik, a MÁKH egészségügyi főosztályának vezetője és Vira Csizs, a megyei KÖJÁL főorvosa tájékoztatták az újságírókat a perecsenyi járási Szimer településen észlelt hastífuszos megbetegedésekről. Jelenleg 14 beteget tartanak megfigyelés alatt a megyei járványkórház, közülük hatnál már megállapítást nyert a hastífusz diagnózisa. További 30 személyt tartanak orvosi megfigyelés alatt a perecsenyi járási kórházban. A településen elvégezték a kutak, a vízvezetékek és a szennyvízlevezetők fertőtlenítését. Az orvosok folyamatosan járják a falut és vizsgálják az ott élő embereket.

Kull tájékoztatása szerint eddig Kárpátalján nem ütötte fel a fejét a madárinfluenza, s azért, hogy ez a jövőben se történjen meg, megelőző intézkedéseket foganatosítottak: tilalmat rendeltek el a vadszárnyasok vadászatára, szigorították a tyúkfarmok ellenőrzését, az állategészségügyi szolgálat munkatársai hetente ellenőrzik a háztáji gazdaságokban a szárnyas állatállományt.

A kormányzó első helyettesének tájékoztatása szerint az aknaszlatinai sóbányában 20x25 méteres területen történt beomlás okait geofizikusok vizsgálják. A Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának egységei lezárták az üreg környékét, mert további omlástól tartanak.

Újságírói kérdésre válaszolva Joszip Kull elmondta, hogy a Legfelső Ügyészségtől kapott engedély ellenére továbbra sem lehet elszállítani a Beregszászi járásban összegyűjtött 24 tehervagonnyi Premix kémiai anyagot. Erre csak azt követően kerülhet sor, miután az Egészségügyi Minisztérium elvégzi a vizsgálatot az anyag szennyező hatásának mértékéről és a Környezetvédelmi Minisztérium megállapítja annak majdani tárolási helyét.

Baráth József