Ösztöndíj a nagydobronyi gyermekotthon árváinak

Ajándékok Hollandiából

2005. december 16., 09:00 , 257. szám

A nagydobronyi Irgalmas Samaritánus református gyermekotthonnak több éve támogatója Mieke den Boer, a nieuwerkerki (Hollandia) református gyülekezet jegyzője, aki férjével együtt rendszeresen ellátogat vidékünkre és karácsony közeledtével ajándékkal lepi meg a fogyatékkal élő vagy krónikus betegségben szenvedő gyermekeket és felnőtteket.

Mieke asszony az elmúlt héten járt ismét vidékünkön. Férjével együtt több tucat beteg embert kerestek fel és ajándékoztak meg otthonaikban. A Stichting Hulp Oost-Europa hollandiai segélyszervezet és az ukrajnai Armenhulp Alapítvány képviseletében számos szegény családhoz jutottak el Kárpátalján és a szomszédos Lemberg megyében.

Az Oost-Europa segélyszervezet, az amerikai SARA segélyszervezet, valamint a Kárpátaljai Református Egyházkerület szerény támogatásával 10 éve működő nagydobronyi gyermekotthon 68 lakója sem maradt ajándék nélkül. Az árvákat patronáló keresztyén holland családok jóvoltából értékes, névre szóló ajándékcsomagokat nyújtottak át a címzetteknek.

Mieke den Boer évek óta azon fáradozik, hogy újabb és újabb családokat nyerjen meg a gyermekotthon támogatására. Most egy ösztöndíj létrehozásán dolgozik azon árva gyermekek javára, akik valamely egyházi líceumba nyernek felvételt.

"Isten kegyelméből már 40 neveltünk jár a Nagydobronyi Középiskola különböző osztályaiba. Hárman most végzik a kilencedik osztályt, s ha tavasszal líceumi felvételt nyernek, a gyermekotthon önerőből nem tudja biztosítani ruháztatásukat, utaztatásukat. Mike asszony ötletét természetesen támogatjuk, hisz szeretnénk minden tanulási lehetőséget megadni a nálunk gondozott fiataloknak" - mondta el lapunknak Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója.

A hollandiai támogatók 21 árva gyermek részére juttatnak karácsonyi ajándékot az Ungvári járás falvaiban. Emellett 60 krónikus betegségben szenvedő, fogyatékos, nehéz körülmények között élő személyt támogatnak közel 30 kárpátaljai településen. Ezért is köszönet illeti az adományozókat.

P. Zs.