Gáz: bekeményítettek az oroszok

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

Oroszország a végsőkig fokozta a nyomást az Ukrajnával zajló gázárvitában, azzal fenyegetve, hogy januártól a nyugat-európai fogyasztókéhoz hasonló, valódi piaci árat szab számára, amely a jelenleginek 4,5-szerese lenne.

A Gazprom többé nem tartja fenn ezer köbméterenként 160 dolláros gázárajánlatát Ukrajna számára - közölte az orosz állami ellenőrzésű monopólium exportkarja, a Gazexport vezetője tévényilatkozatában. Ukrajna, amely csak az időt húzta a kilenc hónapja tartó tárgyalásokon, elszalasztotta ezt a lehetőséget - jelentette ki Alekszandr Medvegyev, megfenyegetve a vonakodó szomszédot: a Gazprom jövőre neki is éppúgy a tényleges piaci konjunktúrától függő, súlyozott átlagárat számít fel, mint nyugat-európai fogyasztóinak. Ez az ár január elsején 220-230 dollár között alakulhat - mutatott rá Medvegyev.

Ukrajna három éve ezer köbméterenként 50 dollárért kapja az orosz gázt, bár cserében kedvezményes díjért (1,09 dollár/ezer köbméter/száz kilométer) engedi át területén a Nyugat-Európába (így Magyarországra is) irányuló szállításokat. A Gazprom az eddigi tárgyalásokon 160 dollár/ezer köbméteres új, fix árat igényelt az Ukrajnának szánt 2006-os szállításaiért. Egyben készséget mutatott arra, hogy 1,75 dollárra emelje és devizában fizesse ki Ukrajnának a tranzitdíjat a jelenlegi természetbeni törlesztés helyett.

Medvegyev ultimátuma tovább nehezíti az alkudozást, amelynek során a Gazprom már több ízben szállításainak leállításával fenyegette Ukrajnát. Mindamellett a gyakorlatban a Gazprom nem tudja elkülöníteni Ukrajnának szánt szállításait a Nyugat-Európának szánt tranzitgáztól. Medvegyev már többször óva intette Kijevet a tranzitgáz megcsapolásától, s most megismételte: az európai fogyasztók túszává váltak Ukrajna túlsúlyának a gáztranzitban. A Nyugat-Európába exportált orosz gáz 80 százaléka Ukrajnán halad át.

A Naftohaz vezetősége ugyanakkor ismét elvetette az ukrán fővezeték-hálózat orosz-ukrán konzorcium kezébe adását. Ezt az alternatívát nem szabad megvitatni - vélte Andrij Lopusanszkij cégvezetési alelnök Kijevben az Interfax szerint. Lopusanszkij elfogadhatatlannak minősítette az orosz gáz ezer köbméterének 220-230 dolláros áron való importálását is. Mindamellett reményét fejezte ki, hogy Ukrajna január elsejéig aláírja az ármegállapodásokat Oroszországgal és Türkmenisztánnal is.

Ukrajna évente csaknem 80 milliárd köbméter gázt használ fel. Ebből 25 milliárd köbmétert Oroszországtól, 36 milliárdot pedig Türkmenisztántól vesz (ugyancsak orosz vezetéken át), míg 18 milliárdot maga termel. (MTI/vg.hu)