"Kis Jézusra várva..."

Irka-karácsony Beregszászban

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

Tizenkettedik alkalommal rendezett előkarácsonyi gyermekmatinét az Irka c. gyermeklap szerkesztősége és a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség. A Rákóczi-főiskola dísztermében közel kétszáz beregszászi kisiskolás énekelte csengő hangon a Mennyből az angyalt és díszítette az Irka-karácsonyfát.

A város magyar iskoláiból, valamint a helyi bentlakásos iskolából érkező Irka-barátokat P. Punykó Mária, a gyermeklap főszerkesztője köszöntötte. Dr. Vraukóné Lukács Ilona, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár (Nyíregyháza) munkatársai nevében kívánt szeretetteljes karácsonyi ünnepeket a kárpátaljai gyerekeknek. "A könyvtárosok arra hivatottak, hogy segítsék az olvasni szerető gyerekeket" – fogalmazott a magyarországi vendég, akitől egy-egy ajándékkönyvet kaptak a jelenlévők. Weinrauch Katalin gyermekíró saját versével idézte meg a karácsony családi melegét, lelki szentségét.

A Rákóczi-főiskola első évfolyamos óvópedagógus/tanító szakos hallgatói karácsonyi népi énekeket, a salánki hagyományőrzők autentikus salánki református betlehemes játékot adtak elő. A közös éneklést követően a kisiskolások feldíszítették a terem közepén lévő fenyőt, amely hamar megtelt a saját készítésű, papír-fa-textil-sógyurma alapanyagú ötletes díszekkel. Nincs karácsony ajándék nélkül, így természetesen egyetlen gyermek sem ment haza üres kézzel. Az ajándékot-gyümölcsöt a Dorcas Kárpátaljai Segélyszervezet, a Namény étterem és a KMPSZ ajánlotta fel.

P. Zs.