Megjelent az Irka decemberi, idén immár 5. száma

Itt a karácsonyi Irka!

2005. december 23., 09:00 , 258. szám

Ha azt állítjuk Kárpátalja egyetlen magyar nyelvű gyermeklapjáról, hogy ezúttal is olyan, mint mindig, azzal éppen, hogy nem az egyhangúságot, az ötletek, meglepetések hiányát rójuk fel, hanem ellenkezőleg - a tartalomban, szerkesztésben, kivitelezésben megnyilvánuló folyamatosan magas színvonalat szeretnénk elismerni, így szilveszter tájékán az egész esztendőre visszamenőleg is.

A decemberi szám egyébként mi másról is szólhatna, mint a télről, a Mikulásról, a közelgő karácsonyról. A verset kedvelők többek között Szalai Borbála, Nagy László, Kányádi Sándor, Szilágyi Domokos, Weöres Sándor költeményeiből mazsolázhatnak, s természetesen nem hiányozhatnak a mesék sem. A tegnapot, mát és holnapot egyaránt átfogni igyekvő szerkesztői koncepciónak megfelelően a hitre nevelő írások mellett (Útravaló) ezúttal is jelentkezik a Számítógép-suli című rovat, de találhatnak maguknak olvasnivalót a hagyományaink iránt érdeklődők is (Bölcsőnk). Ez utóbbiaknak ajánlhatjuk Kész Barnabás a tiszaháti parasztportát bemutató, saját rajzaival illusztrált sorozatának harmadik részét.

A számos érdekes tudnivaló (Körbenéző, Mindenféle) mellett a fiatal olvasók sok játékötletet meríthetnek a lapból (Nyitva van az aranykapu), amely rejtvényeivel, kifestőivel, kézügyességet próbára tevő ajándékkészítési ötleteivel (Döngicsélő, Tündérujjak) egyben foglalkoztatni is igyekszik.

A lapszámot, mint mindig, ezúttal is Jankovics Mária érzékeny, melegséget sugárzó rajzai illusztrálják.

solt